donderdag 23 november 2023

De rode kater

Eén van de personages in de stripverhalen van "Jan, Jans en de kinderen" van Jan Kruis is Edgar Allan Poes, een woordspeling op de naam van de grondlegger van de detective en de griezelverhalen, de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe.


Edgar Allan Poes is beter bekend als "De rode kater".


Met het bekend worden van de verkiezingsuitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren met de PVV als grootste partij met een gerede kans op Geert Wilders als nieuwe premier, heeft een flink deel van de Nederlandse bevolking acuut last van een rode kater.

Als democraat moet je de verkiezingsuitslag accepteren, maar rustig bij de kachel suffen zit er voorlopig niet in.

Daarvoor zijn de mogelijke gevolgen voor de strijd tegen de klimaatopwarming bijvoorbeeld veel te groot. Van een partij, die de Nederlandse cultuur hoog in het vaandel heeft staan, verwacht je toch, dat zij zich inzet om de iconische Elfstedentocht überhaupt nog mogelijk te maken.

Maar vooralsnog speelt links geen enkele rol in de kabinetsformatie. De rode kater mag buiten gaan spelen.

Zelf koos ik ervoor om binnen te gaan sporten. Daarvoor fietste ik naar IJshal De Vliet, waar ik met de "Krasse knarren" ging schaatsen. Met een peloton van 15 man en een stuk of 35 andere schaatsers op de 250-meterbaan was het gezellig druk op de gladde ijsvloer. De "Krasse knarren" suften niet lekker bij de kachel, maar kachelden lekker door!

Geen opmerkingen: