zaterdag 22 november 2014

50 jaar Misa Criolla

Dit jaar is het een halve eeuw geleden, dat de "Misa Criolla" van de Argentijnse componist Ariel Ramirez voor het eerst werd uitgevoerd. Sindsdien is het een blijvertje. Ter gelegenheid van dit gouden jubileum had de Stichting Sing along events een scratch georganiseerd rond dit meesterwerk.

In april hadden mijn vrouw en ik meegedaan met een tweetal uitvoeringen van de "Misa Criolla" van de Leidse Koorprojecten. Het leek ons dus leuk om aan de scratchversie mee te doen. En dat was het ook.
Om half 9 zaten we derhalve al op de fiets naar Leiden Centraal, waar we de trein naar Rotterdam-Blaak namen. Dit centrale plein in de havenstad is sinds kort een bezienswaardigheid rijker: de Markthal.

Helaas ging deze pas om 10 uur open, het moment waarop we in de Laurenskerk werden verwacht. In een poffertjeszaak dronken we cappuccino en warme chocolademelk voor we in deze mooie Middeleeuwes kerk, waar zeehelden als Witte de With en Egbert Kortenaer een praalgraf hebben, een plekje konden zoeken, waar we mochten zitten.
Om half 11 begonnen we met een koor van 400 personen aan "Navidad Nuestra", eveneens van Ramirez. Met veel humor en lichtelijk chaotisch bezorgde dirigent Martin van der Brugge de koorleden in ieder geval een leuke oefendag.

Kenmerkend was de manier, waarop hij het koor gedurfder wilde laten zingen: "Dan halen we een uitstekende solozanger uit Argentiniƫ en dan onthalen jullie hem met wat gewauwel."

Hoewel het niet helemaal vlekkeloos ging, zat het gezongen Kerstverhaal van Ramirez er voor de pauze al aardig in. Na wat gegeten te hebben, wandelden Ada en ik samen naar de Markthal, die nu wel open was.

's Middags was tenorsolist Javier Rodriguez aanwezig bij de repetitie van de "Missa Criolla". Wat is het een genot om vanaf de tweede rij zijn stem te horen. Of hij nu breekbaar en ingetogen moest zingen of met enorme uithalen: alles kon hij loepzuiver.
Nadat we alles doorgezongen hadden kwam het kinderkoor "Geke's Tiental" binnen, die het binnenkomende publiek als een soort voorprogramma vermaakte met hun gezang.
Om half 5 begonnen we met "Navidad Nuestra", dat verrassend goed ging. Javier Rodriguez zong met "Geke's Tiental" een breekbaar nummer, waarna we een half uur lang Argentijnse muziek van het Zuid-Amerikaanse kwartet kregen voorgeschoteld. Wat een rasmuzikanten!

De middag werd afgesloten met de jubileumuitvoering van de "Misa Criolla" in de Laurenskerk.

Het toegestroomde publiek was net als het koor laaiend enthousiast.

Sterker nog: het publiek ging volledig uit zijn dak!

Geen opmerkingen: