maandag 17 november 2014

Slot SIC

Afgelopen zaterdagavond was de slotavond van de Schaats Instructie Cursus van de IJVL. Hoewel ik me niet helemaal okselfris voelde, was ik toch van de partij bij deze tweede praktijkavond in de Leidse IJshal aan de Vondellaan.
Met in totaal 10 man reden we mee op het gezamenlijke uur van 7 tot 8 van de IJVL en IJsclub "Voorwaarts" uit Katwijk. Het doel van deze avond was foutenanalyse en daaraan gekoppeld: "Welke oefening zou jij deze schaatser meegeven, zodat hij beter gaat rijden?"
Daartoe was de groep cursisten in drieën gedeeld. Ik ontfermde me over Fieke de Kluis en Hans Post. Zij moesten bij elkaar kijken, welke verbetering van de techniek het meeste rendement op zou leveren. Het leuke daarbij is, dat je als trainers soms heel andere meest beperkende factoren vindt. Fieke hield het bij Hans op te weinig afzet met links in de bocht en gaf hem daartoe de oefening op om met met het op links geplaatste rechterbeen de linkerschaats parallel mee te laten lopen.

Zelf had ik een andere meest beperkende factor: Hans zette op het rechtte eind te veel naar achteren af. Bij de bespreking in de groep bleek dit wel eens met elkaar samen te kunnen hangen: doordat je met te weinig snelheid de bocht in gaat, wordt de glijfase met name op links ook automatisch korter en heb je het ook veel lastiger om goed af te kunnen zetten met het linkerbeen.
Bij Fieke lag de beperking vooral op het rechte eind. Hans constateerde terecht, dat ze niet voldoende terugstuurde voor een goede zijwaartse afzet en gaf haar als opdracht mee om de S goed af te maken. Zelf had ik daar nog een aanvulling op: "Je moet niet wegtrappen, maar wegduwen."

De combinatie van deze 2 oefeningen betaalde zich meteen uit. Fieke, die gezegend is met een mooie schaatstechniek, had nog maar 4 slagen nodig om het rechte eind te overbruggen, waar ze dit daarvoor 6 slagen deed. Zo zie je maar, hoe een juiste foutenanalyse tot grote verbetering kan leiden.
In de kantine van de IJshal sloten we de SIC-cursus gezellig af. Het was een heel leuke groep beginnende trainers, die door hun inbreng voor veel interactie zorgde. Het kostte de Commissie Opleidingen 8 avonden, maar dat was het dubbel en dwars waard. Het was niet bepaald een straf om met deze groep te werken.

Geen opmerkingen: