dinsdag 11 november 2014

In de war

Je kon merken, dat de vakantie van diverse pensionado's achter de rug was, want het was voor het eerst na de Herfstvakantie weer drukker in de Leidse IJshal. Met een peloton van 20 "Krasse knarren" en zo'n 20 losse schaatsers was het gezellig druk op deze mooie, zonnige maar frisse novembermorgen.
Het schaatsen ging lekker. Het tempo lag een stuk rustiger dan afgelopen donderdag, dus je had meer tijd om aandacht te besteden aan de techniek. En dat was wel nodig, want de afgelopen weken zat ik te tobben met mijn schaatsen. Eerst moest er met spoed geslepen worden, daarna kreeg ik een nieuwe ronding en tot slot was er een zool die los begon te laten.
Daar kwam nog bij, dat ik vorige week allerlei lichte pijnscheuten in mijn kuiten voelde, terwijl ik geen inspannende dingen deed. Dan begint er toch wel enige twijfel bij je binnen te sluipen.

En als er iets is, wat je als schaatser kunt gebruiken, dan is het wel twijfel. Je rijdt op smalle ijzers met een ronding van 21 meter, dus het feitelijke drukpunt is maar een paar vierkante centimeter. Dan moet je gewoon je glijijzers goed plaatsen met de juiste druk. Hoe zekerder je dit doet, hoe beter het is.
Het lukte vandaag goed, op 1 slag na. Bij het uitkomen van de bocht kwam ik op de buitenkant van mijn rechterijzer te rijden. Precies wat je net niet wilt hebben. Door deze mispeer ging ik bijna onderuit, maar ik kon het nog net corrigeren zonder valpartij. Je rijdt dan wel een paar rondjes met zwabberbenen, maar de schrik slijt snel.
Na afloop kreeg ik van mijn schaatsvrienden te horen: "Dit was de eerste keer, dat je op je buitenkant schaatste!"

Het blok ervoor was ik in de war gebracht door Henk Distelvelt, die in plaats van 5 ronden op kop rijden er 15 voor zijn rekening nam.

Ik klokte dat blok 5 rondjes te kort. Maar als we 125 rondjes rijden, dan maken we dat natuurlijk wel af, dus het volgende blok bracht ik de rest van de trainingsgroep in de war door alsnog de 20 rondjes te rijden.

Maar elk nadeel heb zijn voordeel. Trainingstechnisch gezien is het goed om af en toe nieuwe prikkels in te bouwen. En dat gebeurt automatisch met een coƶrdinator, die in de war is....

Geen opmerkingen: