woensdag 19 november 2014

Warmte-eiland met berglandschap


Momenteel is het in Noord-Amerika echt winter. In de Verenigde Staten beleeft men de koudste november in 50 jaar. In alle staten van the USA is het tot vorst gekomen!

Hoe anders is het in West-Europa. Het is hier, zoals op bovenstaande kaart duidelijk te zien is, een warmte-eiland.
Hoe vreselijk warm de afgelopen 12 maanden zijn verlopen, is goed te zien op deze afbeelding.

Het lijkt wel een berglandschap met in het midden een rivier, doch het betreft de afwijkingen van de gemiddelde temperatuur ten opzichte van de normale temperaturen.
Toch wil dit niet zeggen, dat het weer hier ook niet uit een ander vaatje kan gaan tappen. Ik citeer hier een zeer interessante zinsnede van de site van weerman Jan Visser:
"Koudegolf Verenigde Staten duurt deze week voort
De grootste Amerikaanse koudegolf voor november van de afgelopen decennia gaat deze week door. In Minneapolis is het kwik na 9 november niet meer boven nul geweest. Vandaag dus de 7de ijsdag op rij. Meer ijsdagen op rij waren er in november onder meer in 1985 en 1996. In ons land werden de novembers van die jaren gevolgd door volop winterkou resulterend in Elfstedentochten (…)."
Ondanks dat 2014 vrijwel zeker het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1706 gaat worden, gloort er dus hoop. Ik ga er derhalve van uit, dat de komende 3 maanden de winter bij ons ook een keer binnenvalt.

Geen opmerkingen: