zaterdag 29 november 2014

Abe


Vandaag lag op de deurmat het geboortekaartje van Abe, die afgelopen dinsdag is geboren. De tekst op de voorpagina is veelbelovend: "Grote avonturen beginnen klein". Wat dat aangaat is het een beloftevolle naam.
Allereerst kent iedereen Abe Lenstra. Hij was in de jaren '50 de beste voetballer van Nederland. Niet voor niets is het voetbalstadion van Sportclub Heerenveen naar deze begaafde aanvaller genoemd.


Nu ken ik van huis uit een fraaie anekdote rond Abe Lenstra. Mijn vader had zo op het eerste oog wel wat weg van deze Friese sportman. Nu had mijn vader een zus in Soest wonen. Bij een familiebezoek werd hij op straat aangesproken met de vraag: "Bent u Abe Lenstra?"
Daar mijn vader de man niet wilde teleurstellen, ging hij maar mee in deze persoonsverwisseling. Met een handtekening van "Us Abe" ging deze Soester voetbalfan gelukkig naar huis.
De tweede Abe is wat minder bekend, behalve bij de schaatsliefhebbers.

Abe de Vries won in 1933 samen met Sipke Castelein de Elfstedentocht.

De erelijst van deze Abe is trouwens zeer indrukwekkend: in de jaren '40 werd hij bij de 4 verreden Elfstedentochten 6e, 5e, 7e en tenslotte 3e in 1947. Hij stond dus 14 jaar aan de top!
We wachten dus vol verwachting af aan welke grote avonturen de kleine Abe gaat beginnen. Maar eerst gaan de ouders, die ik bij deze van harte feliciteer, natuurlijk gewoon genieten van deze kleine hummel.

Geen opmerkingen: