woensdag 5 november 2014

De Smelt van de Bonte Wever

IJsbaan de Bonte Wever in Assen sluit op 1 maart 2015 definitief haar deuren. De provincie krijgt onvoldoende geld bij elkaar om de verouderde ijsinstallatie te vernieuwen.

De enige schaatsaccommodatie in Drenthe kampt al enige tijd met financiële problemen en de gemeente en de provincie hebben inmiddels laten weten daar geen geld voor vrij te willen maken.

Belangrijkste oorzaak van de problemen van de Bonte Wever is de verouderde installatie. Deze werkt op ammoniak en als deze stof vrijkomt, kan dat gevaarlijk zijn voor de schaatsers. Om de ijsbaan te renoveren is een bedrag nodig van tien tot twintig miljoen euro en dat geld is er niet.
Volgens mij is het probleem van het ammoniak te ondervangen met een ammoniakalarmsysteem, dat een flink kabaal maakt bij een lek. Met een druk op de noodstop wordt het ammoniak dan "stilgelegd" in de buizen. Het ijs smelt dan wel, maar de schaatsers hebben dan genoeg tijd om hun biezen te pakken. Als de buizen dan zijn hersteld, dan kan een nieuwe ijsvloer worden aangelegd en kan de baan na een week gewoon weer open. Dit hoeft geen 10 tot 20 miljoen euro te kosten.
De werkelijke reden is het teruglopen de bezoekersaantallen, waardoor de Bonte Wever jaarlijks ongeveer een half miljoen euro verlies lijdt. Afgelopen seizoen viel het aantal bezoekers, mede door de extreem zachte winter, helemaal tegen. De (commerciële) eigenaar wil gewoon niet jaarlijks een half miljoen toeleggen op de ijsbaan. Maar er moet een oplossing mogelijk zijn.
Iedereen heeft kunnen zien, wat voor fabelachtige bedragen ineens tevoorschijn kwamen, toen vorig jaar "Thialf" in Heerenveen zijn status als topsportlocatie kwijt dreigde te raken aan Almere. Ineens was er 185, 183 en 81 miljoen euro beschikbaar voor respectievelijk Almere, Zoetermeer en Heerenveen. Bijna een half miljard!
Als al die plannenmakers zoveel overhebben voor het schaatsen, dan kunnen ze zich in Drenthe melden om de Smelt van de Bonte Wever te voorkomen!

Geen opmerkingen: