zondag 23 november 2014

Argentijnse ritmes


De dag na de scratchuitvoering van de "Misa Criolla" van Ariel Ramirez fietste ik naar het Bonaventura College in het Leidse Houtkwartier, waar de Stichting Leidse Koorprojecten een workshop Argentijnse muziek had georganiseerd. We oefenen zingend en klappend ritmes als carnavalito en chacarera. Ook hoorden we iets over de oorsprong en betekenis van deze ritmes. Dit deden we aan de hand van delen van de "Misa Criolla" en de kerstcantate "Navidad Nuestra".

Voor eek groep van 40 zangeressen en 6 zangers geven tenor Javier Rodriguez en Daniel Marcus een snelcursus Argentijnse ritmes. Deze muziek kenmerkt zich doordat er een paar ritmesoorten tegelijkertijd worden gebruikt. Een driekwartsmaat en een zesachtstemaat lijken op het eerste oog hetzelfde, maar de uitwerking naar de melodie is totaal verschillend. Zo moesten we met een voet het ene ritme tikken, met de handen het andere en dan ook nog eens een derde melodie zingen. Ik kan u garanderen: ik had daar de grootste moeite mee! Af en toe ging ik aardig de mist in met deze Argentijnse ritmes. Daarin ben ik beslist niet de enige: ook onze voetballers kampen met hetzelfde probleem.

We studeerden onder leiding van Javier Rodriguez het "Gloria" en het "Credo" uit de "Misa Criolla" en "Los pastorales" en "La huida" uit "Navidad nuestra" in.

Deze zanger legde de nadruk op de dynamiek. En dan niet alleen met de afwisseling hard-zacht in zinnen, maar ook in woorden. Tijdens een woord het geluid aan laten zwellen en weer uit laten doven. Het is was lastig, maar als het lukt is het erg mooi.
Na 3 uur repeteren was er in de Kapelzaal een kleine uitvoering van bovenstaande 4 nummers voor een klein publiek. Er waren 10 belangstellenden op dit gratis miniconcert afgekomen. Geheel ten onrechte, want Javier Rodriguez heeft een stem als een klok. Behalve de solopartijen zong hij ook nog 2 eigen nummers.

We hadden kortom een erg leuke muziekmiddag.

Om de Argentijnse ritmes niet kwijt te raken fietste ik met de cd met daarop "Misa por la paz y la justicia" en "Navidad nuestro" naar huis met de muziek nog in mijn hoofd.

Geen opmerkingen: