donderdag 28 februari 2019

Glijden

Vanmorgen was het alweer de voorlaatste dag van de Krokusvakantie. Net als de dagen ervoor schommelde het aantal kinderen in de Leidse IJshal tussen de 70 en 80. Vorig jaar lag het gemiddelde een stuk of 50 kinderen per dag hoger. Maar ja, toen was er sprake van een heuse natuurijsperiode, waarbij we zelfs op de Vogelplas konden schaatsen.
Een groot verschil met deze Krokusvakantie, waarbij de terrassen volliepen door de temperaturen van bijna 20 graden Celsius.
Het was gewoon puur lenteweer, waardoor bij veel mensen het beoefenen van een wintersport niet in hun hoofd opkwam.
Maar als trainer moet je niet kniezen over de kinderen, die er niet zijn, maar je moet er zijn voor de kinderen die wel gekomen zijn. Op de binnenbaan had ik een groep van 9 kinderen. Het thema van vandaag was glijden.
De essentie van het schaatsen is de glijbeweging. Hoe langer je door kunt glijden na een afzet, hoe beter je in het algemeen schaatst. Daar dit het best lukt met de druk achter op het ijzer, zat de clownsstap in het begin van de les.Daarna kwam het terugsturen, de balans na de afzet en het boven het standbeen komen tijdens het glijden, waardoor je meer druk hebt.
Als tussendoortje hadden we de slalom, de slalom als treintje en "De boom wordt hoe langer hoe dikker" en "Witte zwanen, zwarte zwanen".
De valoefeningen ontbraken uiteraard niet. Ook hierbij geldt: als je doorglijdt op het ijs, gaat het meestal probleemloos.
De laatste oefeningen waren de Steigerung, de start en inderdaad.....de glijstart!

Geen opmerkingen: