dinsdag 12 februari 2019

Rijwind

Afgelopen weekeinde kwam bij het Wereldkampioenschap Afstanden de rijwind weer eens ter sprake. Kjeld Nuis maakte in de laatste rit op de 1000 meter een valse start.
Ik wil er vanaf zijn of het Erben Wennemars was of Rintje Ritsma, maar de quote was helder: "Dat is heel vervelend. De rijwind valt nu helemaal weg. Hier krijgen beide rijders last van."
Met de rijwind bedoelde de deskundige commentator, dat in de laatste rit alle schaatsers, die aan het inrijden waren, het ijs hadden verlaten. Deze inrijders zorgen voor een circulatie in de rijrichting. Dat gaat nog even door, maar na een valse start is deze rijwind helemaal weg.
Ook marathonschaatser Jouke Hoogeveen twitterde eens over de rijwind. Nu kun je je natuurlijk goed voorstellen, dat een voortsnellend peloton meer rijwind produceert dan een paar schaatsers op de inrijbaan.
Vandaag kon ik dat in de Leidse IJshal voor de zoveelste keer ervaren. Ook als je naast het peloton schaatst, voel je dat je makkelijker snelheid maakt dan wanneer je alleen komt te rijden. Een paar keer moest ik lossen bij het peloton van ruim 25 "Krasse knarren". Je merkt dan meteen, dat je meer luchtweerstand te overwinnen hebt dan wanneer je naast het peloton meeschaatst.
De rijwind is gratis, dus profiteer ervan zolang je kan!

Geen opmerkingen: