donderdag 7 februari 2019

De Noormannen

Vanmorgen fietste ik naar de Leidse IJshal om met 25 "Krasse knarren" 25 kilometer te gaan schaatsen. Onder hen was de  Noorse schaatslegende Mårtin Långbrøk. Deze stoere stayer was jarenlang een lichtend voorbeeld voor de dolende Noorse schaatsers. Hij heeft in zijn eentje de Vikingskipet vlot weten te trekken. 

Vanmorgen reed hij mee in de luwte van het peloton en bedacht hij een meesterlijk plan om de Nederlanders eindelijk te kunnen kloppen op een stayersafstand, nadat ik mijn 5 kilometer op kop zeer vlak gereden had. Sinds de tijd van Johann Olav Koss op de Olympische Spelen in Hamar is dat geen Noor meer gelukt op de Winterspelen of bij het Wereldkampioenschap afstanden.
De tactiek was weloverwogen, het aanvalsplan op de 5 kilometer was helder en vanavond zou Sverre Lunde Pedersen voor het eerste Noorse stayersucces na 25 jaar moeten gaan zorgen.
Maar voor het zo ver was, was er bij de mannen de teamsprint, die voor het eerst op het programma stond. Nadat de vrouwen het goede voorbeeld hadden gegeven, won Oranje het eerste goud met Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis.
Twee van de drie sprinters zijn opgeleid in de voormalige Ton Menken IJsbaan. Toeval? Of hebben de krappe bochten ervoor gezorgd, dat Verbij en Nuis een uitstekende bochtentechniek hebben?
Vanavond keek iedereen uit naar de tweestrijd tussen de ploeggenoten Sven Kramer en Patrick Roest. De leerling wist de meester te verslaan. Vrijwel niemand had echter rekening gehouden met de vinnige Viking als winnaar.
Sverre Lunde Pedersen had nog wat recht te zetten na zijn val in gewonnen positie op de 10 kilometer op het Wereldkampioenschap allround in het Olympisch Stadion van Amsterdam.
Met een persoonlijk record van 6.07.16, waarmee hij tevens een baanrecord in Inzell reed, had hij gepiekt op het juiste moment.
Het is hem van harte gegund. De Noormannen zijn weer terug.
Het gaan weer mooie jaren worden in het schaatsen. Met dank aan de stille kracht op de achtergrond. De "Krasse Knarren" zullen Mårtin Långbrøk vanaf nu met nog meer respect benaderen!


Geen opmerkingen: