dinsdag 26 februari 2019

Pootje over

Het gebeurt slechts zelden, dat ik bij beginnende schaatsers pootje over doe, maar vandaag deed zich de gelegenheid voor. In de Leidse IJshal was het, na wederom een koude nacht,  iets drukker dan gisterenochtend bij de schaatsinstuif voor kinderen.
Vanmorgen had ik in mijn eentje een groep van 8 kinderen, waar ik gisteren samen met Frans van Rijn een groep van 20 kinderen had. De oorzaak was simpel: er reden veel meer kinderen op de buitenbaan. Zodoende had ik voor een groep van 8 net zoveel ruimte als voor een groep van 20.
Daar de helft van de groep uit kinderen bestond, die gisteren bij de modelles aanwezig waren, kon ik voortborduren op die training. We begonnen met terugsturen en de heupinzet, waarna we via de slalom terecht kwamen bij de bochten.
Een van de kinderen vroeg: "Kunnen we ook pootje over doen?"
De ruimte was groot genoeg en daar de helft van de groep het al probeerde, reden we naar de  kant on met steun van de boarding de overstap te oefenen, waarbij de plaatsing van de schaatsen goed werd uitgelegd. In tweetallen kon daarna geoefend worden, waarbij  om beurten iemand naar binnen hing en pootje over deed en daarbij de ander voorttrok.
Na een minuut of 5 zag ik, dat meer dan de helft van de kinderen min of meer de overstap deed. Op naar de volgende stap: de buitenbaan. Daar reden de kinderen 5 rondjes en de meesten deden dat met pootje over.
Op de binnenbaan borduurde ik hier op voort. Ongemerkt was de les voorbij voor ik er erg in had. We hadden niet eens tikkertje gespeeld!
Na afloop van de les reed ik met een paar kinderen naar de buitenbaan en gaf hen al rijdend nog wat technische aanwijzingen hoe ze de bocht makkelijker konden nemen. Daarvoor hoefde Bert zich niet in allerlei bochten te wringen.
Na de thee fietste ik naar huis. De warmte viel gewoon op je. Maar ja, het temperatuurrecord, dat bij het KNMI in De Bilt gisteren werd gevestigd, is vandaag al weer verbroken.
Temperaturen, die normaal zijn voor begin mei!
Wat een verschil met vorig jaar!


Geen opmerkingen: