maandag 30 maart 2020

Sherlockdown Holmes

In mei 1940 hield Sir Winston Churchill een vlammend betoog om de Britten een hart onder de riem te steken. Een deel van die toespraak is te horen op "Fool's Ouverture" van "Supertramp".
Premier Mark Rutte bond de strijd met het coronavirus aan met de typisch Nederlandse aanpak: "Mag het een onsje meer zijn?"
Nee, dan zijn collega Boris Johnson aan de overzijde van de Noordzee. Terwijl heel Europa steeds verder op slot ging, schudde de Engelse premier nog vrolijk handen met iedereen, die hij begroette.
De schrijver van "De Churchill factor" had het echter nog niet helemaal begrepen. Johnson is nu geveld door het coronavirus en heeft huisarrest ook al heet het in zijn geval quarantaine.
En toen kreeg plotseling heel Engeland wel een lockdown. Om de beroemdste Londense detective te parafraseren: een Sherlockdown.
Sherlock Holmes is een creatie van Sir Arthuc Conan Doyle. Veel verhalen spelen zich af in Londen, dat eind negentiende eeuw de hoofdstad was van een wereldrijk, waar de zon nooit onderging. De verhalen ademen dan ook de sfeer van van het Victoriaanse tijdperk.
Nu de bibliotheken mogelijk tot 1 juni gesloten zijn, bestaat toch de mogelijkheid om boeken over Sherlock Holmes en zijn trouwe vriend Dr. John H. Watson.
De eerste roman betrof "Een studie in rood", waarin Watson kennismaakt met Holmes. Het boek is te tezen door HIER TE KLIKKEN.
De tweede roman is "Het teken van de vier", dat te lezen is door HIER TE KLIKKEN.
De derde roman, die ik wil aanbevelen is "De vallei der verschrikking", dat te leen is door HIER TE KLIKKEN.
Maar ik wil afsluiten met het meesterwerk "De hond van de Baskervilles", dat grotendeels speelt in het onherbergzame Dartmoor. Een ideale plek voor een quarantaine. Je komt er niet veel mensen tegen. "De hond van de Baskervilles" kun je lenen door HIER TE KLIKKEN.
Ik wens u veel leesplezier toe tijdens deze Sherlockdown Holmes.

Geen opmerkingen: