dinsdag 31 maart 2020

Een abnormaal kwartaal

We beleefden een abnormaal kwartaal. In weerkundig opzicht was het heel bijzonder.  Het is momenteel kouder dan in grote delen van januari en februari.
Het KNMI heeft daar een mooie en toepasselijke benaming voor: Westenwindwinter.
Wij schaatsers hebben dat aan den lijve mogen ervaren. Natuurijs ontbrak volledig.
Op dezelfde site van het KNMI is de afname van de luchtvervuiling te zien, doordat de economie deels op slot ging in Europa en het vliegverkeer vrijwel helemaal tot stilstand kwam door de coronacrisis.
Ik ga hier geen verband leggen tussen de schonere lucht en de lagere temperaturen. Dat is veel te kort door de bocht. Dan ga je het weer en het klimaat door elkaar halen. Een sprint en een marathon kun je ook niet met elkaar vergelijken.
Sinds half februari regende het afgelastingen van sportwedstrijden. Vooral de laatste maand was het in dat opzicht prijs. Vandaag bereikten we bijna het slotakkoord. Het amateurvoetbal is per direct afgelopen. Er worden geen eindstanden opgemaakt. Er komen geen kampioenen en geen ploeg promoveert of degradeert.
Voor mijn oude voetbalclub DIOS uit Nieuw-Vennep betekent dit lijfsbehoud in de Tweede klasse. Ze staan namelijk op de laatste plaats. Welke wijsgeer zei ook alweer: "Elk nadeel heb zijn voordeel?"
Aan de andere kant kreeg DIOS 57 jaar na dato genoegdoening. In 1963 waren de Vennepers fiere koplopers in de Tweede klasse van de afdeling Haarlem van de KNVB. De competitie werd door de strenge winter niet afgemaakt. DIOS werd geen kampioen en liep de promotie mis. Karma heeft geduld!
Het betaald voetbal ligt in ieder geval tot 1 juni stil. Of het daarna nog opgestart gaat worden, is nog zeer ongewis. Als dat niet gebeurt, dan zou dat betekenen, dat Ajax op doelsaldo kampioen zou worden en AZ tweede.
Hoewel ik Ajax-supporter ben, voelt dit niet helemaal rechtvaardig. De Amsterdammers en de Alkmaarders speelden tweemaal tegen elkaar in de competitie en beide keren won AZ. De cijfers in de onderlinge duels zijn helder: 0-3. Wat dag aangaat zit ik in een luxe positie, want Calvin Stengs kan de eerste DIOS-speler worden, die landskampioen wordt. Ik wens de heren van de KNVB veel wijsheid toe bij hun Salomonsoordeel.
Dat hoefde ik niet voor het aantal fietskilometers. Dat kwam in dit kwartaal uit op 2238 kilometer tegenover 2162 vorig jaar. Niet alles is dus abnormaal in dit kwartaal.


Geen opmerkingen: