zaterdag 21 maart 2020

De weg naar Covadonga

Afgelopen week zat deze thuiswerker de aanschafinformatie voor de bibliotheken door te nemen. Mijn oog viel op de titel "De weg naar Covadonga" van Edwin Winkels, dat 26 Spaanse wielrenners portretteert evenals de dorpen en stadjes, waar deze voornamelijk uit Baskenland en Asturias komende coureurs geboren en getogen zijn.
Na enig overleg met mijn in Spanje verblijvende zoon besloot ik het boek te bestellen. Ik ben 4 keer in Asturias op vakantie geweest en de slogan "Paraiso natural", het natuurlijke paradijs, klopt volkomen.
Met Siebe zijn wij tweemaal naar Covadonga geweest. In 2010 gingen we naar de plek, waar de Reconquesta begon.

Twee jaar geleden reden we door naar de Lagos de Covadonga. Een adembenemende klim van nog eens 12 kilometer voert naar de top van de berg.
Het is er inderdaad fantastisch mooi. Maar net als Nederland is Spanje momenteel in de ban van het coronavirus. Waren aanvankelijk alleen wat dorpen in quarantaine, nu is heel Spanje dat. Maar als je verplicht een paar weken op een boerderij in de bergen van Asturias moet verblijven, dan is dat niet bepaald de slechtste plek.
Vanmorgen kon ik dit prachtige boek ophalen bij "Silvester" aan het Rapenburg, waarna mijn vrouw en ik doorfietsten naar "De Helianth" aan de Herenstraat. Daar namen we naast onze eigen boodschappen ook levensmiddelen mee voor mijn schoonouders. Op weg naar de volkstuin brachten we dat weg.
Op de tuin verrichtte ik wat hand- en spandiensten voor mijn vrouw. Om 1 uur lunchten we samen in het lentezonnetje, waarna ik naar huis fietste. Onderweg kwam ik IJVL-er Joris Raven tegen, met wie ik op gepaste afstand even bijkletste.
Thuis trok ik mijn sportkleding en mijn hardloopschoenen aan en liep ik naar de volkstuin en terug. Met een kilometer heen en weer op de Maaldrift kwam ik zo aan 10 kilometer op deze winderige dag. 
Op de fiets en lopend heb ik totaal geen last van grote drukte gehad. Van onze overheid krijgen we de ruimte om ons aan de veiligheidsrichtlijnen te houden. 
Als we die verantwoordelijkheid niet kunnen dragen, dan komt het moment, dat we massaal als quarantaine vermomd huisarrest krijgen opgelegd zoals in veel Europese landen, waaronder Spanje.
Ik moet er niet aan denken, dat ik wekenlang niet kan sporten.  
Maar ja, dit is slechts bijzaak. Er zijn alleen al in Nederland 136 mensen gestorven aan corona. In Italië is dat aantal 4825 en in Spanje zijn 1326 doden te betreuren. Schikbarende aantallen.

Geen opmerkingen: