maandag 2 maart 2020

Marathonschema

Voordat je een marathon loopt, is het noodzakelijk om daar flink voor te trainen. En dat doe je aan de hand van een marathonschema. De proloog is voor mij op zondag 15 maart de Voorschotenloop, waar ik met de 10 kilometer alvast wat wedstrijdsnelheid op wil doen.
Het weekeinde daarop hou ik wat lopen aangaat volstrekte rust. Op vrijdag 20 maart ga ik in Haarlem  meedoen aan de Bert Grotenhuis Bokaal met als doelstelling om 200 kilometer te schaatsen. Een beetje uitfietsen zal de voornaamste activiteit zijn.
De week erop moet ik wel aan de bak. Op zondag 29 maart staat de Braassemloop op het programma, Dit zal voor mij de eerste 30 kilometer worden.
Een week later is "Hollen door de Bollen" aan de beurt. Op zondag 5 april volg ik hetzelfde schema als vorig jaar door eerst de 10 kilometer te lopen en na een korte eet- en drinkpauze de 10 Engelse mijlen. Dan loop ik uiteraard aan de linkerkant van de weg!
Het weekeinde daarop ga ik de Henk Hakker Memorial lopen. Op zaterdag 11 april is de enige georganiseerde 30 kilometer in aanloop naar de Marathon van Leiden. De start en de finish zijn aan de Voorschoterweg, niet ver van de plek, waar IJshal "De Vliet" moet komen.
De volgende loop is gepland op zondag 19 april. Dan doe ik mee met de Omloop van Noordwijkerhout. Ook dit zou een 30 kilometer kunnen worden of een loop van in totaal ongeveer 25 kilometer. Dan zou het schema 30-26-30-25 kilometer worden.
Met een afsluitende halve marathon op eigen houtje in het laatste weekeinde van april ben ik dan klaar voor de Marathon van Leiden op 10 mei.
Er zit echter een addertje onder het gras.
In Zwitserland wordt de voetbalcompetitie tot in ieder geval 23 maart stilgelegd vanwege het coronavirus. In het Alpenland zijn alle grote evenementen, waar meer dan 1000 mensen op afkomen, afgelast. De meeste van bovenstaande lopen vallen in die categorie, zeker als je de toeschouwers erbij optelt. Dus als de Nederlandse regering dit Zwitserse voorbeeld volgt, dan kan dit schema zo in de prullenmand.
Daarnaast bestaat natuurlijk ook de kans, dat je zelf deze griep meepikt. In de bibliotheek komen iedere dag meer dan 100 mensen langs de balie, dus de kans, dat je "meedoet" is aanzienlijk. Meestal hou ik het op de been of knap ik na een paar dagen bedrust weer op. Maar ja, bij het coronavirus moet je 14 dagen binnen blijven. Ook al hou ik van lezen, daar zit je helemaal niet op te wachten. Derhalve is mijn marathonschema een stuk onzekerder dan in andere jaren.

Geen opmerkingen: