donderdag 26 maart 2020

Loopneus

Het is heerlijk zonnig weer met weinig wind na een vooral op klomphoogte koude nacht.
Doordat we door het coronavirus geacht worden om de contacten met anderen tot een uiterste minimum terug te brengen, werkt half Nederland nu thuis. Ik behoor ook tot dit gilde. Je kunt echter niet de hele dag achter de computer doorbrengen.
Vanmorgen begon ik aan het rondje van 10 kilometer, dat de komende tijd mijn vaste route gaat worden zolang de lockdown light van kracht blijft. Sommigen zullen dat doodsaai vinden, maar je kunt er ook van genieten, door nu te letten op de details, waar je anders aan voorbij loopt.
Cartoonist Tom Janssen wist dit gevoel heel treffend weer te geven in deze tekening, die vanmorgen in Trouw stond. Dat deed ik dan ook volop op het stille weggetje tussen de weilanden, dat ik driemaal op en neer liep. Daarbij zag ik de lepelaar, die gisterenmiddag door Jan Boon op de foto is vastgelegd.
Verder zag ik nog een drietal roofvogels in of boven het weiland. Een blauwe reiger, een grote zilverreiger en tenslotte een biddende valk.
Kortom, ook in de nabije omgeving is nog genoeg te zien. Dat is ook het leuke van Leiden. Je hebt een prachtige binnenstad en een groene omgeving niet ver van elkaar af.
Tijdens het lopen kwam ik een stuk of 4 keer een boer op een tractor tegen. We zwaaiden vriendelijk naar elkaar. De komende tijd zullen we elkaar wel vaker tegen komen. Voor de rest kwam ik wat automobilisten tegen.
Een veilige loop dus, maar wel een met een loopneus. Denk echter niet, dat ik de quarantaineregels overtreden heb. Een loopneus is niet terug te vinden in het staatje van symptomen van een loopneus.
Bij kouder weer en bij het schaatsen in de Leidse IJshal heb ik wel vaker last van een loopneus. Het is een familiekwaaltje. Gisteren had ik mijn zus Riet aan de telefoon en ze zei: "Je vader had er ook last van. Mijn dochter noemt het een opa Breed-neus."
Kortom, ik neem met iets, wat ik mijn hele leven al heb bij lagere temperaturen geen onverantwoord risico. En juist hardlopen is heel goed in deze tijd. Het heeft 2 effecten. Ten eerste krijg je door een betere doorbloeding van het hele lichaam. En zoals mijn huisarts schrijft: "Een betere doorbloeding betekent een betere immuniteit. De immuniteit werkt door het bloed."
Daarnaast gaan bij iedere graad hogere temperatuur een factor 10 bacteriën en virussen dood. En laat nu net bij het hardlopen de temperatuur met 1 tot 2 graden omhoog gaan. Op die manier werk je met hardlopen mee aan het opruimen van virussen.
Tel daarbij de productie van vitamine D op en het lopen met een loopneus is ineens heel gezond!

Geen opmerkingen: