zondag 22 maart 2020

Helletocht

Een paar weken geleden kreeg ik van Mariët Spierings een berichtje met de vraag, of ik "Helletocht" van Jan Al al kende.
Ik moest ontkennend antwoorden aan de voormalige coördinator van het G-schaatsen van de IJVL in de Leidse IJshal.
We wisselden elkaars adressen uit. Ik kreeg "Helletocht" opgestuurd en in ruil ervoor stuurde ik mijn 2 schaatsboeken naar Mariët toe.

Afgelopen weekeinde had ik eindelijk de tijd om dit 124 pagina's te kunnen lezen. Ik las het in één ruk uit. Daar de auteur een generatiegenoot van me is, kwam de strenge winter van 1962-1963 in het begin prominent aan bod.
De trainingsuren op de Jaap Edenbaan en in Alkmaar waar een jarenlange trainingsarbeid Al voorbereidde op zijn ultieme schaatstocht: de Noord West Nederlandtocht van 17 februari 1986.
De weersverwachtingen ten spijt zou het een barre tocht worden. Windkracht 7 bij min 7 geeft een gevoelstemperatuur van min 20. Aangenaam is anders. Tel daarbij slecht ijs op en je hebt inderdaad alle ingrediënten voor een "Helletocht".
Ik ga niet het hele verhaal vertellen, maar wel dat er voor iedereen, die een afstand van 175 tot 200 kilometer schaatst veel zal herkennen. Het feit, dat slechts 25% van de toerschaatsers de Noord West Nederlandtocht uitgereden heeft spreekt boekdelen.
Als je het boek in handen krijgt, dan zou ik het absoluut lezen!

1 opmerking:

Happy Hulk zei

Dank voor je mooie recensie op mijn boek.

Ik heb vandaag jou beide boeken gelezen en kreeg diep respect voor je prestaties.
Zal er ook een blog aan wijden.

Ik kreeg veel reacties op mijn boek. Sowieso van schaatsers maar de mooiste kwamen van de deelnemers aan de Helletocht.

Wij zaten na afloop niet in de kroeg, nee, we lagen op de vloer van vermoeidheid.

Mijn vader moesten ze van het ijs afdragen, hij kon niet meer lopen.

Ook mijn vermoedelijke schaatsmaatje heeft het boek gelezen. Hij kwam uit Monnickendam, jou welbekend. 😉

Detail: De omslagfoto van het boek is geschoten op dezelfde dag als de Helletocht door de journalist Edwin Winkels die toen in Zuid-Holland ook schaarste met een paar maten van hem. Enorm toeval!

Meer info op www.helletocht86.wordpress.com