woensdag 25 november 2020

Kaas maken

Aan het eind van de middag gaf ik weer schaatsles aan kinderen uit Oegstgeest. Op de buitenbaan van de Leidse IJshal had ik een tiental kinderen onder mijn hoede. Mijn plan was om de basishouding, de balans en het glijden in de oefeningen telkens terug te laten komen.
Een goede oefening om dit te trainen is zitten op een racefiets. Als je dan doet alsof je de trappers gebruikt zit je in de juiste houding en je hebt de druk op je hiel, waardoor je door kunt glijden.

Een balansoefening tussendoor was een paar rondjes rijden als een ober met een dienblad vol glazen. Aansluitend moest hij een biervat een rondje lang rollen, dus wederom diep zitten.
Daarna verscheen de koeboer op het toneel. Op een klein krukje moesten de kinderen koeien melken.

Nadat er een paar emmers melk gevuld waren, moesten ze met een juk op de schouders rustig een paar rondjes rijden. Wederom een goede balansoefening.

Het werd zoetjesaan tijd om kaas te gaan maken. Eerst moesten ze een rondje lang emmers met melk van de grond tillen en in de karnton gieten. Daarna was het een paar rondjes roeren in de karnton, zowel linksom als rechtsom.

Zodra de kaas klaar was, mocht er een paar rondjes met de kaas op de rug gereden worden. Beide handen op de rug dus. Daar de kinderen van zo'n grote kaas sjouwen moe werden, mochten ze de ronde kaas een rondje rollen.

Daar je van het werken hongerig wordt, mochten de kinderen aan tafel en op de stoel zittend al schaatsend eten. Met nog een paar oefeningen verpakt in aan kaas gerelateerde zaken ging deze speelse les snel voorbij.
Om het speelse element te benadrukken benutten we de door de kunstschaatsers verlaten binnenbaan de laatste 10 minuten voor valoefeningen en "Schipper mag ik overvaren".

Geen opmerkingen: