maandag 23 november 2020

Nederlands voetbal ouder dan gedacht

In Trouw stond vandaag een zeer lezenswaardig artikel over  de oorsprong van het Nederlandse voetbal. Iedereen dacht, dat het was geïntroduceerd door Pim Mulier, de grote sportpionier van Nederland. In werkelijkheid werd het toen al een paar decennia gespeeld op een elitaire kostschool in Veur, een niet meer bestaande gemeente tussen Voorschoten en Leidschendam.


Jan Luitzen, die aan de Radboud Universiteit promoveert op een proefschrift over de introductie van Engelse sporten in Nederland, ontdekte dit in het archief van de kostschool "Noorthey", in het Nationaal Archief.
Sport bleek een essentieel onderdeel van de opvoeding. Twee keer per dag gingen de leerlingen een uur naar buiten om te sporten. Kom daar heden ten dage nog maar eens om!
Cornelis Gülcher schreef op 12 jarige leeftijd in oktober 1864 aan zijn ouders, dat een Engelse leerkracht tegen de klas zei: "We play football today." 
Dat Pim Mulier voetbal rond 1880 als eerste naar Nederland heeft gebracht, is hiermee gelogenstraft. De oorsprong van het voetbal ligt dus niet in Haarlem, maar in Veur!

Het hele artikel in Trouw is te lezen door HIER TE KLIKKEN.
De kostschool bestaat niet meer, maar de Noortheyweg wel. Ik heb er diverse keren over gefietst, gelopen en geskeelerd.
Nu we het toch over historie hebben: een van de "Krasse knarren" is Ton Togni.

Hij is de laatst geboren baby in de gemeente Veur. De bakermat van het voetbal in Nederland!

Geen opmerkingen: