zaterdag 14 november 2020

Waverhoek

We werden gewekt door regen op het dak. Dat was niet wat voorspeld was en met het oog op onze plannen voor vandaag niet zo fijn. We zouden namelijk net als 3 weken geleden Wizwijs-rekenboeken wegbrengen op de fiets. Dit keer niet naar Wilnis, maar naar Waverveen.

We verlieten de echtelijke sponde dan ook op tijd, daar ik eerst nog brood moest halen bij "De Helianth" voor zowel mijn schoonouders als voor ons. Vanaf de Herenstraat bracht ik het naar Ada's ouders, waarna ik naar huis reed. Met ruim 16 kilometer op de teller vertrokken we om 10 uur van huis.
Via het Morskwartier en Leiden-Noord fietsten we naar de Zijl, waar we de weg naar Oud-Ade namen. Bij de deelnemers aan de marathon van Leiden staat Oud-Ade hoog in het vaandel. Nergens op de 42.195 meter wacht je zo'n  warm onthaal als daar.

Vanaf huis tot Oud-Ade reden we in de regen. Daarna werd het droog en hebben we de hele dag geen druppel meer gevoeld.

Via de Koppoel reden we naar Nieuwe Wetering en vandaar via Oude Wetering naar Leimuiden, waar we de regenbroeken uittrokken en een boterham aten, voordat we langs de Drecht naar Bilderdam trapten. Het jaagpad, dat we wilden nemen, was echter afgesloten.

Via de Tolhuiskade bogen we af naar Nieuwveen, vanwaar we over de Oude Spoorbaan naar De Hoef reden.

Daar sloegen we linksaf en fietsten langs de Kromme Mijdrecht naar Amstelhoek. Wat een mooi stuk van de route met zijn pittoreske hoekjes. Het leek wel of we bleven zigzaggen.

Langs het fort bij Uithoorn reden we de kale polder in richting Waverveen. Daar vonden we al snel het adres, waar we de 4 tassen met Wizwijs konden bezorgen. Dat scheelde 26 kilo papier op de terugweg.
Daar we op de heenweg een picknicktafel hadden zien staan bij natuurgebied Waverhoek, streken we daar neer voor onze lunch.

We fietsten vanaf Waverhoek naar de Waver toe. Over de dijk langs deze meanderende rivier trapten we naar Nessersluis, waar we via een veerpont de Amstel overstaken.

Ada betaalde de veerman, waarna we aan de overzijde naar Uithoorn konden fietsen. We volgden een tijdje de Stedenroute en kwamen zo langs het Zijdelmeer tussen Uithoorn en De Kwakel. Noch Ada noch ik kende dit mooie meer.

Via Vrouwenakker reden we langs de Amstel naar Nieuwveen, waar we bij "De Sfeerstal"  koffie en warme chocolade konden halen.

Op een bank met verder niemand om ons heen aten we een aldaar gekochte koek en een paar boterhammen en dronken de warme dranken op, terwijl we genoten van de herfsttinten.
Langs de zuidzijde van de Langeraarse plassen en het Braassemermeer  fietsten we naar Woubrugge, vanwaar we via Ofwegen en de Ruigekade  naar Leiderdorp trapten. Via Zoeterwoude-Rijndijk en Leiden Zuid-West reden we op huis aan onder een schitterend avondrood.
Ada had vandaag 96 kilometer gereden, ik kwam tot een totaal van 112 kilometer. En dat op de warmste 14 november sinds het begin van de metingen.

Daarnaast sneuvelde er een voor schaatsers bedroevend record: niet eerder hebben we zo lang op matige vorst moeten wachten.

Willem-Alexander niet meegerekend natuurlijk....

Geen opmerkingen: