maandag 30 november 2020

De winterverwachting over één nacht ijs

Gisterenavond was het onbewolkt en met vrijwel windstil weer betekende dat, dat het kwik pijlsnel daalde. Om een uur of 8 vroor het in onze omgeving.

Op klomphoogte kwam het bijna tot matige vorst.

Normaal gesproken vriest het rond zonsopgang het hardst. Vandaag was dat echter anders.

De wind was naar het zuidwesten gedraaid en het dooide alweer.

Ook aan de grond was het gedaan met de vorst. Tot mijn stomme verbazing, zag ik op Weerwoord deze foto staan van schaatsers op natuurijs.

Er werd geschaatst in, what's in a name. Winterswijk. Ook de NOS meldde dit later op de dag dit nieuws.

Het was dus letterlijk schaatsen over één nacht ijs.

Is dit een voorbode van de winter van 2020-2021? Na het extreem warme jaar 2020 kun je je af en toe nauwelijks indenken, dat we voldoende natuurijs zullen krijgen om op natuurijs te kunnen schaatsen.

Voor het maken van de winterverwachting kijk ik naar het patroon, dat het afgelopen jaar in het weer is te herkennen. Want los van de temperatuur zie je, dat het weer de neiging had om lang aan te houden. Een lange droge periode wisselde stuivertje met een lange droge. En in de zomerperiode kregen we een paar keer warm weer door een oost- tot noordoostenwind. In de winter het recept voor natuurijs!
Mijn verwachting is, dat we de komende winter weer op natuurijs gaan schaatsen. Hoe lang? Ik blijf vooralsnog voorzichtig.

Na een paar goede vorstdagen kun je vaak al op de Vogelplas schaatsen. Maar stiekem hoop ik op meer.
Het weer van 2020 vertoont veel gelijkenis met dat van 2011. Toen kregen we in februari 2012 een heel mooie schaatsperiode.

Geen opmerkingen: