maandag 2 november 2020

Warmste Allerzielen


Het was vandaag de warmste Allerzielen sinds het begin van de metingen. 

Sterker nog. Het was in De Bilt nog nooit zo warm in november. Ook het dagrecord van 20,3 graden ergens in Nederland ging voor de bijl.


Dat gold ook voor de Jaap Edenbaan, die door de combinatie van zeer warm weer en een harde wind voor vandaag de deuren sloot.
Het vorige dagrecord van 2 november stamde uit 1984. De winter er op volgend was een alleraardigste.

Of dit iets zegt over de komende winter? Het zou een mooie toevalstreffer zijn als we weer zo'n winter zouden krijgen. Zelf kijk ik liever naar grootschalige weerpatronen. En die vertellen mij, dat 2020 hoe dan ook een veel te warm jaar gaar worden.

Dat klinkt niet zo hoopvol voor de komende winter. Daar staat tegenover, dat we nog steeds in  een zonnevlekkenminimum zitten, waardoor de kans op een koude winter weer groter wordt.

Het is nog te vroeg om een winterverwachting uit te spreken, maar een scenario als in 2012 lijkt me het hoogst haalbare: een korte maar hevige kouperiode.

Op Allerheiligen 2011 verscheen mijn eerste schaatsboek: Molen- en Merentocht.
Vandaag hadden we onze kleinzoon over de vloer. Vanmorgen hadden we thuis genoeg klusjes te doen. Met windkracht 6 loeiend om het huis hadden we daar geen moeite mee.

Vanmiddag fietsten we met zijn drieën naar de bibliotheek van Valkenburg, waar we de geleende boeken terugbrachten en wat nieuwe haalden.
Met mondkapjes om praatte ik met mijn inmiddels ex-collega Annemarie, van wie ik hoorde, dat een vaste klant, die een paar keer per week de bibliotheek bezocht, was gestorven door corona. Hoezo een simpel griepje?


Naast wat geleende boeken gingen we naar huis met "Het zwijgen van Maria Zachea" van Judith Koelemeijer, een uitgave van Nederland Leest. Dit boek beschrijft het leven van een Noord-Hollands gezin met 12 kinderen in de jaren 60 en 70.

Als ervaringsdeskundige kan ik u dit boek van harte aanbevelen. Het verhaal was zeer herkenbaar!


Geen opmerkingen: