zondag 22 november 2020

"Je ziet er nog strak uit!" of de Online Halve Marathon van Leiden

De Online Marathon van Leiden vertelt het hele verhaal van 2020.

Aanvankelijk zou de marathon plaatsvinden op 10 mei 2020, maar het coronavirus verpestte dit hardloopevenement. De marathon werd afgelast en er kwam een online10 kilometer voor in de plaats.

Op zondag 10 mei liep ik zoals zovelen de 10 kilometer in zomers weer.

Later werd bekend, dat de marathon van Leiden alsnog gehouden zou gaan worden. Als datum werd 24 november geprikt. Voor mij was het niet ideaal om in november een marathon te gaan lopen midden in een schaatsseizoen, maar ik had me ingeschreven en wie A zegt met ook B zeggen.
De Halve marathon van Katwijk zou de eerste loop van 30 kilometer gaan worden, maar ook deze loop werd geannuleerd. Even later volgde de marathon van Leiden dit vervelende voorbeeld.
Een kleine maand later werd bekend, dat er een online versie van de marathon zou komen. Intussen had ik het oude parcours van de marathon van Leiden al een keer gelopen.

Het was te kort dag om me nog voor te bereiden op de hele marathon. Ik had het nog wel willen proberen als de Leidse IJshal vanwege de tweede golf haar deuren had moeten sluiten. Maar als ik moet kiezen tussen schaatsen of hardlopen, is mijn keuze gauw gemaakt.

Derhalve richtte ik me op de Online Halve Marathon van Leiden, die vandaag van start zou gaan. Maar zoals iedere sporter weet, is het de dag ervoor zorgen, dat alles klaar staat. Dat deed ik dan ook. Na bij "De Helianth" brood gehaald te hebben, maakte ik mijn sportdrank klaar, legde de sportkleding klaar evenals een paar sportgelletjes.
Daarna fietste ik met Ada naar Koudekerk aan den Rijn, waar we op bezoek gingen bij Oscar en Annelies van Wijk. Voor het eerst in anderhalf jaar zagen wij hen. Corona, nietwaar. We konden bijpraten en 's middags maakten we nog een wandeling naar hun volkstuin.

We aten 's avonds soep en bruine rijst met diverse groenten. Goede sportvoeding, ideaal in de aanloop naar een halve marathon. Na een gezellige maaltijd deden we om half 10 onze lichten aan, toen we op onze fietsen stapten.

Vanmorgen ontbeten we om een uur of 9, zodat het eten een klein beetje zou kunnen zakken, terwijl ik met virtueel startnummer 2202 aan de halve marathon kon beginnen.

Voor de start maakte Ada nog een paar statiefoto's van me.

Voor de puzzelliefhebbers: zoek de 7 verschillen....
Door de fotosessie was ik al wat minuten verloren, daar ik al op de startknop had gedrukt. Maar daar maalde ik niet om. Ik wilde gewoon lekker ontspannen lopen, zonder tijdsdruk.
Ik liep naar de molen in de Stevenshof, waar ik de route van de halve marathon oppikte. Deze kwam langs de Leidse IJshal aan de Vondellaan. Daar kwam ik Elly van Goozen tegen. Met haar praatte ik een paar minuten, voordat ik mijn weg naar de mooie Leidse binnenstad vervolgde.
Op de Lammenschans kwam ik Jaap de Gorter en Juul Mentink tegen. Ook met hen nam ik de tijd. Gezelligheid kent geen tijd, nietwaar. En die is er dan ook nog voor een paar foto's.

Het volgende oponthoud kondigde zich al weer aan. Carl Flaman was mijn verzorgingspost aan de Vrouwenweg, ongeveer halverwege de halve marathon. Ik nam een energiegelletje, at een banaan, dronk een halve fles water en tussendoor praatte ik nog  even bij met Carl en zijn vrouw.
De route ging via Zoeterwoude naar de in ere herstelde fietstunnel onder de verbrede A4. Bij de Vlietlanden lastte ik een plaspauze in. Als loper moet je genoeg drinken, maar dat houdt in, dat je ook af en toe wat moet lozen.

Langs de ijsbaan van Voorschoten, waar ik heel wat rondjes heb gemaakt, liep ik naar de Korte Vliet en vandaar naar de Stevenshof. Over het fietspad langs de weilanden kwam ik Koos van Schie tegen. Met deze "Krasse knar" praatte ik even bij. Ik had hem dit seizoen nog niet in de Leidse IJshal gezien.
Aan het slot van het gesprek zei hij: "Je ziet er nog strak uit!"
Het was nog een kilometer lopen, voor ik weer thuis was. Daar keek ik op de app en zag tot mijn stomme verbazing, dat ik 20.860 meter gelopen had. Ik moest dus nog een klein stukje lopen.

Ik liep veiligheidshalve maar een blokje extra en kwam zo uit op 23 kilometer en 450 meter. De halve marathon was volbracht in 2.43.14, hetgeen gemiddeld 7,7 kilometer per uur is. Het was mijn slechtste halve marathon ooit. 
De tussentijden staven dit verhaal: 33.09 op de 5 kilometer, 1.16.03 op de 10, 1.52.18 op de 15 en 2.33.08 op de 20 kilometer. De laatste kilometer zou in 10 minuten gegaan, een tijd een duursporter pur sang onwaardig!

In de tussenstand sta ik momenteel 122e, maar ik zal nog wel zakken, al vermoed ik, dat ik de rode lantaarn wel zal ontlopen. Maar dat kan me niet schelen.

Het was heerlijk weer en ik heb lekker gelopen.

En door alle gesprekken was het nog gezellig ook. Ook al liep ik de halve online marathon alleen, het voelde beslist niet zo aan.

Veel mensen waren aan het hardlopen, wandelen, fietsen of wielrennen. En gelijk hebben ze, want bewegen is een zeer probaat middel tegen overgewicht. Het is bekend, dat mensen met obesitas veel harder getroffen worden door het coronavirus.

Het Elfstedenkruisje zal ik deze winter wederom niet verdienen, maar de medaille van de Leiden marathon is me wel gelukt. Maar of dat de komende jaren weer gaat lukken, hangt van ons als hardlopers af. 

Als we willen, dat we volgend jaar mei weer in de Breedestraat aan de start kunnen staan, dan moeten we meedoen aan de crowdfundingactie van de Leiden Marathon. Als iedere loper zijn of haar steentje bijdraagt, dan komen we een heel eind.
Ik maak voor iedere kilometer, die ik vandaag gelopen heb, € 1,- over. Dat worden er in mijn geval € 23,45. Als iedere loper, die het lijden kan, hetzelfde doet, dan kunnen we volgend jaar weer gewoon de marathon van Leiden lopen!

Geen opmerkingen: