zondag 15 november 2020

"Hé, dat is mijn schaatsmeester!"

In Amerika houden ze er heel andere gewoontes op na, maar ik ben tevreden als ik 's ochtends gewoon naast mijn eigen vrouw ontwaak.

Kennelijk heb ik het niet goed begrepen de afgelopen jaren en begint "Make America Great Again" simpelweg  met het formaat van de tweepersoonsbedden.

Daar hebben wij in Nederland geen last van. We zijn maar een kleine postzegel op de wereldbol en we mogen allang blij zijn, als deze postzegel niet kleiner gaat worden door de zeespiegelstijging als gevolg van klimaatopwarming.

En dat het warmer wordt, behoeft geen betoog. Voor de zoveelste keer dit jaar sneuvelde een warmterecord. Het is nu al 229 dagen op rij 10 graden of warmer. Onderstaande temperatuuranamolie over 31 dagen spreekt wat dat aangaat boekdelen.

Toch hoeft dit niet alles te zeggen over de kans op natuurijs. Het voorgaande record was met 228 dagen op rij in handen van 2011. In februari 2012 was er een fikse kouinval en konden kleine groepen de Elfstedentocht op eigen houtje schaatsen.

Na samen te hebben ontbeten, fietsten Ada en ik om half 11 naar de volkstuin.

Voor vanmiddag was veel regen voorspeld, hetgeen inderdaad uitkwam, dus als we iets wilden doen, dan moest het bij voorkeur voor het middaguur gebeuren, waardoor ik begon met kruiwagens mest van de mestvaalt bij de ingang naar onze tuin te brengen. Je bent een telg van Breed Transport of je bent het niet.

Ada hield zich bezig met de planten, ik met het sjouwen. Ieder zijn specialiteit. In totaal kruide ik een stuk of 20 wagens naar onze volkstuin om daar te kunnen fermenteren. Voor Ada ben ik altijd bereid om het vuile werk op te knappen.

De regen bleef gelukkig langer uit dan we gedacht hadden, dus we konden tot 1 uur doorwerken. Toen ik met een lege kruiwagen naar de mestvaalt wandelde, hoorde ik opeens: "Hé, dat is mijn schaatsmeester!"
Een van de kinderen, die ik schaatsles geef in de Leidse IJshal, was met zijn opa en oma meegekomen naar de volkstuin. Zijn oma bevestigde, dat hij altijd met veel plezier naar de schaatslessen gaat. En schaatsplezier, daar begint alles mee! Je kunt iemand technisch zeer goed leren schaatsen, maar als zat zonder plezier gebeurt, dan ben je die leerling een jaar later kwijt.

Bij deze jongen ben ik in ieder geval op de goede weg....

Geen opmerkingen: