donderdag 26 november 2020

WK Afstanden

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen ver vooruit.
Dat merkte ik vanmorgen bij de training van de "Krasse knarren" in de Leidse IJshal. De opkomst was met een tiental schaatsers verdubbeld vergeleken met vorige week. Dat gold ook voor het aantal nationaliteiten. Dat kon geen nieuws zijn voor eenieder, die het schaatsnieuws van de afgelopen dagen goed gevolgd heeft. Het WK Afstanden, dat eerst verreden zou gaan worden in Peking, is verplaatst naar "Thialf" in Heerenveen.

Het is nog wel de vraag, of er Chinese en Japanse schaatsers bij aanwezig kunnen zijn. En in deze coronatijd is het natuurlijk de vraag, of dat niet ook het geval zal zijn voor schaatsers uit andere landen. Ik ga niet speculeren of op de feiten vooruit lopen, maar ik geef wel mijn ogen de kost. 
Vorige week dook ineens de Noorse schaatslegende Mårtin Långbrøk op. En vanmorgen meldde René Strelzyn zich bij de "Krasse knarren". Hij is geboren in de DDR en dan weet je het wel. Plotsklaps was het gedaan met de vrijblijvendheid. Ordnung muss sein!
Dat is echter nog niet alles. Ik heb het niet van de daken geschreeuwd, maar vanaf het begin van het seizoen schaatst Frits van Huis mee, de regerend Afrikaans kampioen
En dan hebben we het wel over de schaatskampioen van een heel continent!
We hebben trouwens nog een troef achter de hand. De in Birmingham opgegroeide Ken Ainsworth kan zo de Engelse kampioen vervangen mocht de nood aan de man komen. Hij was er vanmorgen niet bij, maar de 44 jaar oude Ton Menken IJsbaan is al die jaren al de bakermat voor heel wat kampioenen.
De Nederlandse schaatsers zijn dus gewaarschuwd. In de schaduw loert de concurrentie uit andere landen op hun kans. Op gebrek aan ervaring kun je hen niet betrappen!
Op verzoek van de kandidaat-deelnemers aan het WK Afstanden had ik het trainingsschema aangepast aan hun wensen. Eerst reden 7 schaatsers 10 rondjes. Deze 2 kilometer is een combinatie van 500 en 1500 meter. Deze korte afstanden werden dus 7 keer achter elkaar getraind.
Zelf nam ik de 5 kilometer voor mijn rekening, waarna we 9, 8, 7 rondjes en vervolgens telkens een rondje minder reden. De korte afstanden werden dus ook flink geoefend. Maar ja, zoveel kansen om een keer aan te mogen treden op een WK Afstanden krijg je als 65-plusser niet....

Geen opmerkingen: