dinsdag 24 november 2020

"Heb je geen schaatsen bij je?"


Mannen kunnen moeiteloos in 7 sloten tegelijk lopen, maar verder kunnen ze geen 2 dingen tegelijk.
Het bewijs van deze stelling leverde ik vanmorgen. Gisterenavond was de tweede avond van de online cursus  "Creatief schrijven", die ik van mijn kinderen cadeau gekregen heb ter gelegenheid van mijn pensioen. We kregen een minuut of 10 later een mailtje met de huiswerkopdracht voor volgende week. Dit keer was het thema films en ik ging er meteen met een botte bijl mee aan de slag.
Weldra had ik allerlei ideeën in mijn hoofd en daar werd ik ook mee wakker. Hele zinnen spookten door mijn hoofd. Toen ik naar de Leidse IJshal vertrok, was ik door de literaire inspiratie teveel in gedachten verzonken om te merken, dat ik iets vergeten was.
Ik kwam tegelijk met "Krasse knar" Richard Dieke bij de ijsbaan aan de Vondellaan aan. Met de scherpe blik van een politieagent, die meteen in de gaten heeft als er iets niet in de haak is, vroeg hij aan me: "Heb je geen schaatsen bij je?"

Het literaire pad werd stante pede verlaten en staand op de pedalen fietste ik zo snel mogelijk naar huis.
Richard had de opdracht om de "Krasse knarren" alvast te laten beginnen perfect uitgevoerd, want bij terugkomst aan de Vondellaan was het tiental schaatsers al begonnen aan de eerste serie van 15 rondjes met Edwin Minnee als voorrijder.
Bij de eerste serie van 20 rondjes moest ik meteen afhaken. Je kunt niet zonder inrijden meteen volle bak schaatsen. En al helemaal niet met zere bovenbenen. Dit had ik wel ingecalculeerd. Na een halve marathon is de kans hierop minstens 50%. Maar ja, 's nachts een vent, 's ochtends ook een vent.

Daarna mocht ik zelf aantreden voor de 5 kilometer. Ik trok me niet terug. De 25 rondjes begonnen wat aarzelend, maar al gauw zat ik in mijn gebruikelijke ritme en met 24 kilometer per uur was ik vandaag tevreden.
We begonnen weer af te tellen. De 4 kilometer ging mij nog te hard, maar de rest van de series kon ik wel goed aan. 
Na de voor mij verkorte training met de "Krasse knarren" ging ik in conclaaf met ijsmeester Jan van Rijn om de organisatie van de schaatslessen in de Kerstvakantie voor kinderen door te nemen. 

De stap van oud naar jong is soms heel klein.
Mede dankzij het extra ritje omdat ik mijn schaatsen thuis had laten liggen, passeerde ik vandaag de 10.000 kilometer op de fiets in 2020. Voor een 65-plusser geen gekke afstand.

Geen opmerkingen: