zondag 3 juli 2022

De Boerenoorlog


De Duitse folkrockgroep "Ougenweide" zong er in 1978 al over op hun album "Fryheit": "Die Bauern sind aufrührig geworden". Het is een lied, dat verhaalt over de Bauernkrieg van 1524 tot 1526. 

Ook de Boerenoorlog duurde een drietal jaren. Van 1899 tot 1902.

Wat dat aangaat is het te hopen, dat de acties van de boeren niet zo lang gaan duren. Vooralsnog is de taal oorlogszuchtiger dan de acties, maar de sfeer is wel grimmig te noemen. Daarbij kunnen de boeren zich meer permitteren dan andere demonstranten.

Want ja, de boeren zetten hun trekkers in. En dat boezemt toch wat meer ontzag in dan een spandoek en ludieke acties. Daar is een politiewagen niet tegenop gewassen.

Maar goed, de radicale boeren, die met intimiderende acties anderen veel overlast bezorgen, zijn hard op weg om de goodwill bij de Nederlanders te verspelen.
Dat is de kraakbeweging, die aanvankelijk ook de sympathie van het grootste deel van de bevolking had in de jaren '70, in de jaren '80 met de krakersrellen bijzonder goed gelukt.

De boeren doen het vuile werk, anderen strijken het geld op. Dat is de werkelijkheid, die ervoor gezorgd heeft, dat de boerderijen alsmaar groter moesten worden om hetzelfde te kunnen verdienen. Daar zit de oorzaak van de stikstofcrisis en nergens anders!

2 opmerkingen:

johmar zei

Dat niet alleen ,maar al die mensen die de acties veroordelen zijn zich blijkbaar niet bewust van wat deze regering nog meer in petto heeft. Net als van het feit dat niet alleen de boeren protesteren , zo vond ik het heel bijzonder om te zien dat er een protestactie van huisartsen was volgens mij is dat vrij uniek omdat ik die groep nog niet eerder had zien protesteren.Maar ja de boerenprotesten heel prominent in de pers zorgen ervoor dat andere zaken ondergesneeuwd worden. Zoals de chaos op schiphol tengevolge van personeelsgebrek, het minder inzetten van treinen vanwege personeelstekort, de plannen voor rekeningrijden, de omslag die er in de ouderenzorg moet komen etcetera. O ja en de problemen met de boeren zijn zo groot Dat de heer Remkes eerst nog met vakantie moet en het zomer reces van de politici gaat ook gewoon door.

Bert Breed zei

De zegeningen van de marktwerking op tal van terreinen is eindeloos. Een volledig vastgelopen woningmarkt, een middenklasse, die er 30 jaar ondanks alle economische groei niet op vooruit gegaan is en dan mag je nog in je handen knijpen, want degenen, die al 2 decennia van flexbaan naar nulurencontract hoppen zijn nog slechter af. Het verschijnsel werkende armen, om je kapot voor te schamen in een land, waar miljarden aan belasting worden weggesluisd naar belastingparadijzen.
Er is genoeg om je over op te winden over dit kabinetsbeleid, dat de zeer rijken zeer bevoordeeld en die via hun lobby's alles voor elkaar krijgen. De gapende kloof tussen arm en rijk is geen toeval, maar bewust beleid.