maandag 25 juli 2022

Anneke Knaap

Ada en ik zijn vanmorgen om half 8 wezen zwemmen in het Valkenburgse meer.

Het was beduidend frisser dan gisteren, toen het bijna tropisch was, toen wij 's middags op de volkstuin werkten.
Thuisgekomen douchten we ons nog even na om het zand van ons af te spoelen, waarna ik Trouw ter hand nam en stuitte op een foto van een bekende van me.

Onder de kop "Een praatje, wodka-jus en een potje Scrabble. Anneke (1934-2022) was voor de studenten van Catena een soort oma" stond een levensbeschrijving van Anneke Knaap, die op 20 juni 2022 op 88-jarige leeftijd is overleden.
Toen ik in november 1979 in Leiden kwam wonen, was café "'t Keizertje", tegenwoordig "De Keyzer" in de beginjaren mijn stamcafé. Aan de andere kant van de straat was restaurant "De Wijze Kater" gevestigd.

Het aan de overzijde van de Kaiserstraat gelegen restaurant is genoemd naar een toneelstuk van Herman Heijermans. Hier kwam ik Anneke ook tegen, waar ze in de keuken hielp. In die jaren had ik 2 avonddiensten per week in de Openbare Bibliotheek. Tussen de middag- en de avonddienst snelde ik op mijn opoefiets naar "De Wijze Kater", waar ik snel kon bestellen, zodat ik weer op tijd terug was voor mijn dienst tot 9 uur 's avonds.
Op vrijdagavond was het klaverjassen in "'t Keizertje", waar ik met Anneke, Jan en Hans speelde.

Alleen de bril op deze foto uit 1976 had ze niet meer, maar de gezelligheid en de schaterlach heeft Anneke blijkens het artikel uit de serie Naschrift altijd behouden.
Anneke, je kunt nu daarboven gaan klaverjassen met je grote liefde Adriaan, die veel te jong is overleden.

Geen opmerkingen: