woensdag 20 juli 2022

Hoge pieken

Eenieder, die in Nederland verbleef, heeft kunnen ervaren, dat het gisteren recordwarm was.

De thermometer bereikte hoge pieken. 

Dat gebeurde ook in de Tour de France, waar in het tweede deel van de etappe de Pyreneeën werden bereikt. Doordat er 's middags iemand langs zou komen om een w.c. te plaatsen, had ik huisarrest. Ik moest thuisblijven tot de klus geklaard was. Gezien de buitentemperaturen vond ik dat helemaal niet erg, want ik kon kijken naar de Touretappe, die gewonnen werd door de Canadees Hugo Houle, die zo eindelijk zijn belofte om zijn doodgereden broer Pierrik op deze wijze te eren, in kon lossen.

Achter deze verrassende winnaar, die deze zege als een zegen zal ervaren, ontspon zich een boeiend gevecht tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar

De Deen wist alle Sloveense aanvallen te weerstaan.

Vandaag wordt het duel om het geel hervat. In Nederland trouwens ook, want op dit moment geldt in ons land nog steeds code geel.

Voor het klimaat is het inmiddels code rood geworden.


Dat heeft alles te maken met falend overheidsbeleid. Het constant vooruitschuiven van zaken om de kool en de geit maar te sparen.

Ik ben 20 jaar filiaalhoofd geweest in de bibliotheek van Katwijk aan den Rijn. Dit energiezuinige gebouw is opgeleverd in 1981 en had een aardgasverbruik van 4000 m3 per jaar bij een vloeroppervlak van 650 m2. Het filiaal Morskwartier in Leiden, dat met eenzelfde grondoppervlak in hetzelfde jaar is geopend, had een jaarlijks aardgasverbruik van 16.000m3. Een besparing van 75% op de gasrekening was dus in 1981 al mogelijk!

Waarom is in de afgelopen 40 jaar niet massaal energiezuinig gebouwd, terwijl dit proefproject liet zien, dat dit heel goed mogelijk was?

Dan waren we nu niet afhankelijk geweest van Poetin, die naar eigen believen de gaskraan dicht kan draaien. 

En dan hoefden we nu niet krampachtig op zoek naar energiebesparingsmogelijkheden.

Nu we het toch over kramp hebben: in deze extreem warme nacht werd ik om een uur of 5 wakker van kramp in mijn linkerkuit. Ik was meteen klaar wakker.

Nu had ik me gisteren heel rustig gehouden bij de hoog piekende temperatuur, dus ik had nooit kramp mogen krijgen. Maar desondanks heb ik genoeg gezweet. In combinatie met de bloeddrukverlagende medicijnen resulteerde dit in een magnesiumtekort

Na mijn kuit te hebben opgerekt, wandelde ik naar het medicijnkastje voor een magnesiumpil. Sommige dingen kun je maar beter niet op de lange baan schuiven....

Geen opmerkingen: