maandag 25 juli 2022

"Ben je al begonnen, Frank?"

Vanavond was weer de gebruikelijke droogtraining van de IJVL. Samen met Jos Drabbels fietste ik naar het clubhuis van "Swift". Vandaar liepen we onder leiding van Frank Steenkamp naar "De Bult". Daar gaf hij een training met heel veel technische schaatsoefeningen.

Na een rustig begin met wat rug- en buikspieroefeningen met opdrukken, planken en dat soort werk kwam een serie startoefeningen. Eerst alleen de eerste drie stappen, daarna starten tegen de steile helling op.

Het derde blok betrof allerhande schaatsstappen. Bij één van de variaties kreeg de trainer de vraag voorgelegd: "Ben je al begonnen, Frank?"

Op dat moment werden de lachspieren goed getraind!
Onze beenspieren kwamen goed aan bod bij zesmaal een minuut schaatsstappen met een minuut rust. Een kolfje naar mijn hand met een kleine aanpassing. De pauze liet ik achterwege. Je bent een stayer of niet!

Een inspanning van 11 minuten in een gestaag tempo kan ik nog wel aan.
Het volgende blok betrof veel schaatssprongen. Dat is andere koek. Dat ga je op een gegeven moment wel voelen in je benen. We hadden wat meer en langere pauzes.
Frank gaf de training in het oude IJVL-wielershirt.
Ik vroeg hem, of hij het shirt van Urs Freuler aangetrokken had.

Na een serie van tweemaal een minuut zijwaartse schaatssprongen hadden we 2 minuten rust. Daar er op dit deel van "De Bult" veel bramen stonden, plukten we deze zomervrucht. In een minuut tijd had ik er een stuk of 10, die ik opat.
"Ze groeien wel op een oude vuilnisbelt",  zei 1 van de 8 deelnemers.
"Als we lichtgevend worden, klopt er inderdaad iets niet", antwoordde ik. 

Maar ja, dat nadeel heeft wel een groot voordeel: dan ben ik pas écht een lichtend voorbeeld....
Het slotakkoord was driemaal anderhalve minuut schaatssprongen alsof je een 1500 meter reed. Als je je bovenbenen nog niet voelde, dan deed je het daarna wel.
Al met al was het een prima droogtraining. Volgende week mag ik weer een strandtraining verzorgen.

Geen opmerkingen: