donderdag 11 augustus 2022

Tropenrooster

We kunnen er niet omheen. Het is op dit moment tropisch warm in ons land.

We hebben het geluk, dat de nachten nog aardig afkoelen, zodat je toch nog aan een redelijke nachtrust komt.

Voor het werken op de volkstuin is de middag echter veel te warm. We stelden dus een tropenrooster in.

Om 8 uur was mijn vrouw al op de volkstuin om water te geven, ik volgde een kwartier later. Tot half 11 zijn we in de weer geweest met een viertal gieters.
Ik haalde het water daarmee uit de sloot,
terwijl Ada het op de juiste plek goot.
Bij dit soort weer komt bij mij af en toe een herinnering bovendrijven aan de warme, droge zomer van 1976. Ik deed dat jaar Staatsexamen VWO. Dat hield in, dat je in mei gewoon meedeed met het landelijke Centraal schriftelijk examen. Ik deed dat in een kerk in de Haarlemse wijk Schalkwijk.

Degenen, die een redelijke kans hadden om te slagen, mochten op voor het mondelinge eindexamen. Dat was precies tijdens de hittegolf van 23 juni tot 9 juli 1976. Ik mocht op de grens van juni en juli me 3 dagen op rij in Het Christelijk Lyceum in Den Haag laten ondervragen op mijn kennis en inzicht.
Daar het openbaar vervoer in die jaren nog niet zo goed ontwikkeld was als heden ten dage, mocht ik gebruik maken van de kamer van een bevriende student aan de Vrije Akademie in de Residentie.

Via Johan had ik "Still life" van "Van der Graaf Generator" leren kennen. Deze lp heb ik grijs gedraaid.
In tropische temperaturen reisde ik met de tram naar de andere kant van de stad. In de tram was een Antilliaanse man in gesprek met een Haagse man: "Er wordt ons wel verweten, dat we lui zijn. Welnu, nu kunt u zelf ervaren, welke temperaturen op de Antillen gebruikelijk zijn. En wat doet u?  Inderdaad, u doet het nu ook rustig aan!"

Ik kon het hoofd die dagen aardig koel houden en slaagde met ruim een 7 gemiddeld. Twee derde van de opgekomen examenkandidaten haalde het niet. Bas en Nel waren bij de uitreiking van het VWO-diploma aan het eind van de derde dag aanwezig en gaven mij de lp "Atom Heart Mother" van "Pink Floyd" als cadeau.

Ook deze lp is grijs gedraaid.

Dat ben ik zelf trouwens ook.....

Geen opmerkingen: