dinsdag 2 augustus 2022

Groei en bloei



De groeikracht van de natuur is onovertroffen. In Trouw stond vandaag een artikel over 800 boeren, die meededen aan een proef om gras met veel kruiden te zaaien. Het Engelse raaigras, dat ook wel bekend als een groene biljartlaken, wordt zo vervangen door kruidenrijk gras, dat geen kunstmest meer nodig heeft. Het resultaat is meer biodiversiteit en minder droogte.
Toen ik vanmorgen foto's ging maken van de bouw van IJshal "De Vliet" aan de Voorschoterweg, viel mijn oog op de fenomenale groeikracht van bomen.


Op de tribune van voormalige voetbalvereniging "Leidsche Boys", vanwaar ik de meeste foto's maak, groeit na een jaar of 5 al een boom!

Bij de bouw van de vervanger van de Leidse IJshal is op dit moment geen sprake van groei. De oorzaak is duidelijk: bouwvakvakantie.
Desondanks kon ik na 3 weken weer eens foto's maken vanuit dit perspectief.

Na boodschappen gedaan te hebben, lunchte ik tussen de middag met mijn vrouw. Zij ging vanmiddag fietsen met haar vader. We spraken om half 3 op de volkstuin af. Daar haalde ik bladeren van bamboe af.

Op de tuin was het met 25 graden Celsius zomers weer te noemen.

Het was een gegons van bijen. Na het klaren van de klus met het buigend bamboe en het drinken van thee, zette ik de bijen op de artisjok op de foto. Ik sjokte naar de artisjok. Zo is deze plant ook aan haar naam gekomen.

Terug lopend, pardon, sjokkend naar het schuurtje, zag ik, dat een zinnia eveneens bezoek van bijen had gekregen. Op de volkstuin is het met krioelende beestjes ook één en al groei en bloei.

Geen opmerkingen: