maandag 19 september 2022

Eerste vorst en afscheid van een vorstin

Gisteren beleefden we een bijzonder natte dag. De buien bleven komen.

Daarbij was het ook nog eens te koud voor de tijd van het jaar: sterker nog, met 13,3 graden Celsius beleefde De Bilt het eerste kouderecord in 3 jaar tijd

Het vorige datumrecord van 18 september stamt uit 1962. We weten allemaal, wat voor winter daar op volgde....

Vanmorgen fietste ik om 8 uur naar de Leidse IJshal, waar vandaag begonnen werd aan het opspuiten van de laatste ijsvloer aan de Vondellaan. Volgend seizoen schaatsen wij in IJshal "De Vliet" aan de Voorschoterweg. 
Wim Noteboom en de nieuwe ijsmeester Wiemer Sjoerdsma waren al bezig op de binnenbaan.

IJsmeester Jan van Rijn vroeg, of ik op de buitenbaan wilde beginnen met een flinterdun laagje. Door de lage temperatuur bevroor dit zo snel, dat ik meteen de ijspantoffels over mijn schoenen trok.

Met een drietal spuitgasten ging het leggen van de eerste ijslaag verrassend snel. Er zijn jaren, dat het leggen van het eerste ijs lastiger was. Daar hadden we vanmorgen geen last van. Na 2 rondjes spuiten zag het ijs er zo uit.

De eerste vorst in Leiden leidde meteen tot een fraai resultaat, terwijl in Londen de Britten afscheid namen van een vorstin.

Ook Elfstedenschaatser Willem-Alexander van Buren behoorde tot de genodigden.

Maar hij is dan ook ridder in de Orde van de Kousenband. In die functie heeft onze vorst ook de Britse nationaliteit!

Na tot kwart voor 1 gespoten te hebben, fietste ik naar huis, waar ik op onze jongste kleinzoon paste. Al deze tijd bleef de televisie uit. Ik ben een man en kan maar één ding tegelijk.

De pracht en praal kun je wel aan de Engelsen overlaten. Ik nam vanmiddag genoegen met het spelen met en het liedjes zingen voor onze 11 maanden oude nazaat.
Toen hij met zijn moeder naar Rotterdam vertrokken was, bekeek ik de samenvatting van het afscheid van een vorstin.

Geen opmerkingen: