dinsdag 20 september 2022

Prinsjesdag

Het zal voor Willem-Alexander een vreemde gewaarwording zijn. De ene dag zit je als ridder in de Orde van de Kousenband op de eerste rij bij de waardige begrafenis van Queen Elizabeth II.

De volgende dag wordt je, deel door protesterende boeren, uitgemaakt voor "Landverrader".

Ik had nooit kunnen bevroeden, dat de Nederlandse folkgroep "King's Galliard" in de jaren '70 zo'n vooruitziende blik had met hun lp "Boerenplof".


In die tijd werd menig Oranjevereniging grotendeels bestierd door boeren. Gerbrand Adriaenszoon Bredero wist het in de 17e eeuw al: "'t Kan verkeeren!"

Dat gewoel ging grotendeels aan mij voorbij. Ik was vanmorgen rond 9 uur naar de Leidse IJshal gefietst, waar ik voor de tweede dag op rij hielp met het opspuiten van de ijsvloer. Vanmorgen ging ik met Johan van der Weij driemaal zowel de binnenbaan als de buitenbaan helemaal rond. Na tussen de middag thuis gegeten te hebben, legden we 's middags nog tweemaal overal een laagje water op het ijs.

Op de foto ziet het er uit, alsof je er al op zou kunnen schaatsen, maar dat is gezichtsbedrog. Er ligt nog maar 2 of 3 millimeter ijs. Als je daarop gaat schaatsen, dan kom je gegarandeerd op de betonvloer met je ijzers. Waar Bredero zegt: "'t Kan verkeeren!", daar zegt Breed: "'t Kan verkeerd!"

Geen opmerkingen: