maandag 5 september 2022

München '72

Een idylle werd wreed verstoord. Eind augustus 1972 was ik begonnen op de Havo-top bij Pedagogische Academie "De la Salle" in Heemstede. Gelegen naast de "Linnaeushof" waren de klaslokalen gevestigd in een oude villa met daar omheen een tiental stacaravans, waar eveneens les in werd gegeven. Soms kregen we zelfs les op het grote grasveld. Kortom: mooier kon je het niet krijgen. Je ging met plezier naar school.

Vanzelfsprekend maakten we in de pauze bij mooi weer ook gebruik van het grasveld om in de pauze ons brood op te eten. Zo ook op deze dag 50 jaar geleden. Terwijl wij ons in het nazomerzonnetje koesterden, kwam een van de klasgenoten melden, dat de Israëlische ploeg gegijzeld was door een Palestijnse terreurgroep.

De afgelopen week was er voldoende aandacht in de media. Iedere avond was er wel een uitzending over op de televisie. Een oude aflevering van Andere Tijden wil ik graag onder de aandacht brengen. Deze is terug te kijken door HIER TE KLIKKEN.

Een zeer indringend interview staat vandaag in Trouw. De destijds 36-jarige snelwandelaar Shaul Ladany overleefde niet alleen de aanslag in 1972, maar wist als kind ook Bergen-Belsen te overleven.

Het indringende interview is te lezen door HIER TE KLIKKEN.

Ondanks alles is hij een mild mens met gevoel voor humor gebleven. Eigenschappen, die in onze huidige tijd nogal eens ontbreken.

Geen opmerkingen: