maandag 27 februari 2023

Petit Equipe Liturgique

 Het vroor gisterenmorgen licht en op klomphoogte iets meer.

's Middags fietste ik via de Leidse binnenstad naar Hillegom, waar ik om half 4 met Joep Kapiteyn met Nel en Bas Warnink mee zou rijden. Ik had tegenwind en het was aardig doortrappen in niet al te hoge temperaturen.

Onderweg zong ik op de fiets diverse liederen, die direct of indirect te maken hadden met deze uitnodiging.

De stemming zat er toch al in, daar ik vlak voor het vertrek deze foto's uit de oude doos ontvangen had van mijn collega Nelina Pluimgraaff.


We waren door Jacinta Schepers uitgenodigd om bij haar te komen eten en om herinneringen op te halen van de Equipe Liturgique. Deze spontane uitnodiging was een gevolg van een ontmoeting na het concert van het Nerudakoor met teksten van de Ierse dichter William Butler Yeats, die dirigent Cees Thissen op muziek had gezet.


Helaas konden we toen niet uitgebreid met elkaar praten, maar dat werd gisteren goedgemaakt. En zo kwamen we om 4 uur bij Jacinta aangewandeld. We werden allerhartelijkst ontvangen. De sfeer was meteen dezelfde als in 1975, toen we een week in Boissy-sous-St.Yon verbleven.

We hadden allemaal wat meegenomen voor de gastvrouw. Joep had een schilderij gemaakt voor Jacinta.

Bas en Nel hadden Franse kazen meegenomen en ik wat speciaalbieren en een beloofd boek, dat uiteraard netjes gesigneerd moest worden voor de voormalige schrijfjuffrouw.

Mijn handschrift kon de toets der kritiek doorstaan. Zodoende kon ik met een gerust hart beginnen aan de gezellige maaltijd in 5 gangen. De "moeder" van de Equipe Liturgique vertelde over het begin van Pedagogische Academie "De la Salle",  waarbij ze tot de eerste lichting studenten van wat toen nog kweekschool was, in villa "Hertenduin" aan de Herenweg in Heemstede was begonnen.

Het jaar erop verschenen de eerste noodlokalen in het bos.

Alleen het eerste jaar, toen een achttal zangers en zangeressen naar Frankrijk vertrok om pastoor Gerritsen bij te staan, had ze gemist. Daarna ging ze ieder jaar met de Equipe Liturgique met de Paasdagen mee tot deze traditie in 1978 werd gestopt na het overlijden van pastoor Gerritsen. Ze kon dan ook smeuïge verhalen vertellen over die periode.

Wij konden dat over folkgroep  "Schelvispekel", dat was ontstaan tijdens de bonte avond in Boissy-sous-St.Yon.Onze veel te vroeg overleden vriend Tim de Beer kwam dan ook diverse keren terug in onze verhalen.
Tussen de gerechten door konden we in de mappen van de Equipe bladeren. Daarbij stuitten we op foto's van Tim.

We hadden het over onze reis naar Ierland in 1977, waarmee Yeats ook weer terugkwam.


De Equipe Liturgique, die onder de bezielende leiding van tekenleraar Hans Schepers stond, paste prima in de culturele vorming, die we tijdens ons verblijf op de "De la Salle" hebben genoten en waar we de rest van ons leven profijt van hebben gehad.

Bij het afscheid van dit gezellige samenzijn, waarbij de lachspieren goed werden getraind, na bijna een halve eeuw zong ik het eerste couplet van  "Zeven hondjes", waarna we vierstemmig het schoollied "Honneur a Toi" zongen.

Hopelijk is deze Petit Equipe Liturgique de opmaat naar een nieuwe traditie.

Geen opmerkingen: