maandag 6 februari 2023

Stokstijf

Het had vannacht op klomphoogte licht gevroren.

De tuin stond vol sneeuwklokjes.

Desondanks kon je vandaag eerder spreken van lenteachtig weer dan van winterse omstandigheden.

Inmiddels zijn schaatsers al aardig gehard ik het incasseren van teleurstellingen.

Ondanks af en toe hoopvolle berichten is het voor de liefhebbers van natuurijs al jaren schraalhans keukenmeester.

Maar als lichtpunten hebben we de komende maanden de Leidse IJshal nog en in de tweede helft van 2023 IJshal "De Vliet".

Vanmorgen fietste ik, zoals gebruikelijk sinds november 1979, naar de Vondellaan om daar de schaatsen aan te trekken.

Toen kon ik nog niet bevroeden, dat ik heel veel jaren schaatsles zou gaan geven. Zo ook vanmorgen, toen ik de beginnersgroep weer onder mijn hoede mocht nemen. 
Nu is het altijd goed om variatie in je lesstof aan te brengen. Vandaag deed ik dat door een tweetal lange stokken mee te nemen. De grappen en grollen over en weer met de 4 deelnemers zorgden al voor de start van de training voor een goede sfeer.

Voordat we met de bezemstelen aan de slag gingen, deden we eerst wat basisoefeningen met als doel, dat de schaatsers de druk op de hiel hadden. 
De eerste oefening met de stok was simpel. De deelnemers moesten onder de stok doorschaatsen, die ik langs de boarding eerst redelijk hoog had, maar allengs telkens iets lager. Dat betekende dieper door de knieën.
Maar het kon nog moeilijker. Met zijn tweeën schaatsten we met de stok tussen ons op de binnenbaan, waarna de overige drie er onderdoor moesten schaatsen. Ze hoefden niet zozeer dieper, maar wel langer diep blijven zitten.

Verder gingen we, net als de kinderen afgelopen week, aan de stok schaatsen.

Het grote verschil was, dat het bij de kinderen veel soepeler ging. Vergeleken met hen waren de schaatsers van vanmorgen stokstijf. Maar ja, dat is het gevaar van het vergelijken met appels en peren.

Vergeleken met leeftijdsgenoten zijn zij namelijk een stuk soepeler. Dat bleek wel bij het virtueel iemand uit een wak halen, waarbij de stokken een  handig hulpmiddel waren.

Ik verwacht niet, dat het er dit seizoen nog van komt, dat we kunnen schaatsen op natuurijs.

Desondanks hoort het onderwerp veiligheid af en toe in de schaatslessen aan de orde te komen.

Bij het uitrijden op de buitenbaan reed ik nog diverse rondjes met Bert Hoogeveen aan de stok. We sloten de schaatsles in stijl af.

Geen opmerkingen: