donderdag 2 februari 2023

Ploegenachtervolging

Vandaag is een beetje een kopie van afgelopen maandag, toen ik driemaal naar de Vondellaan kon fietsen. Toen gaf ik eerst schaatsles voor beginners, 's middags een clinic Bavarian curling en had ik 's avonds een vergadering in de Leidse IJshal.

Saai? Allerminst. Temeer daar je soms voor verrassingen wordt geplaatst. Vanmorgen was dat het geval. We waren net met de "Krasse knarren" begonnen aan de gebruikelijke piramide van 25 kilometer, toen ik bij de ijsmeester geroepen werd. Jan van Rijn vertelde me, dat een groep scholieren kwam trainen voor het Nederlands kampioenschap ploegenachtervolging voor scholieren.
Ik overlegde met de trainster van het Welland College uit Alphen aan den Rijn. Zij bood aan om aan de binnenkant van de buitenbaan te trainen. Dat leek ons niet zo'n goed idee. Het was vanmorgen juist behoorlijk druk op de buitenbaan en dan zouden de snelheidsverschillen binnen de blauwe lijn wel heel groot worden. Botsingen zouden dan onvermijdelijk zijn.

Derhalve bleven de "Krasse knarren" zoveel mogelijk aan de binnenkant van de buitenbaan. Het tempo leed er niet onder, ondanks dat we de aanstormende talenten af en toe razendsnel dichterbij zagen komen. Wij haalden regelmatig de 26 kilometer per uur. De 5 kilometer ging onder deze Diesel ietsje kalmer, maar waar ik normaal in 24 vlak schaats, gingen aardig wat ronden in 25 in het uur.

In het tweede deel gingen we aftellen van 10 rondjes, 9 enzovoorts en zo verder. Bij de 6 rondjes daagden we de leerlingen van het Welland College uit. Wij kregen een halve baan voorsprong en het was aan hen om ons zo snel mogelijk in te halen. Ondanks dat we 26 in het uur reden, hadden ze ons na drieënhalve ronde al te pakken.
Dacht ik.
Toen ik hen complimenteerde met deze achtervolging, kreeg ik te horen, dat ze na 2 ronden het gat al gedicht hadden. Alleen waren ze anderhalve ronde achter ons blijven rijden, voordat ze de staart van ons peloton inhaalden.
De "Krasse knarren" van de toekomst komen eraan gestormd!
Het deed me denken aan onze vergeefse jacht op Kai Verbij!

Geen opmerkingen: