woensdag 22 februari 2023

Aswoensdag

In de Katholieke traditie is Aswoensdag het begin van de Vastentijd. Als kind ging ik dan een askruisje halen in de kerk. In het Zuiden des Lands werd Carnaval uitgebreid gevierd, voordat de 40 dagen vasten inging. In de Haarlemmermeer van mijn jeugd deden we er niet aan. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Het kwam dus neer op wel de lasten, maar niet de lusten.

Vanmorgen was ik als invaller weer van de partij bij de schaatslessen voor volwassenen in de Leidse IJshal. Terwijl ik in de trainerskleedkamer mijn schaatsen aantrok, aanschouwde ik een Mariaverschijning.

Daarmee was deze katholiek zeer content.

Deze Maria kwam schaatsles geven. Als alles technisch goed loopt, dan kun je van schaatsen een hemels gevoel krijgen. Dat betrof zeer zeker de groep van Maria. De beginners moesten genoegen nemen met mij....

Je kan niet alles krijgen in dit leven, zeker niet in de Vastentijd. En daar werkte ik aan bij deze schaatsles voor 6 personen. Het uitgangspunt was om steviger op het ijs te staan door de druk op de achterkant van het ijzer te krijgen, het zogenaamde achterop zitten. Toen dat redelijk tot goed lukte kwam het hangen van het andere been erbij.

De combinatie van deze oefeningen zorgde ervoor, dat de schaatsers langer bleven glijden. Met de olifantenoren introduceerde ik het terugsturen. Door het bovenlichaam boven het standbeen te krijgen, sta je steviger. In Vlaanderen zeggen ze dan: "Zeker en vast!"

Daarmee had ik mijn bijdrage aan de schaatsles op Aswoensdag geregeld. Mijn taak als vrijwilliger van de Leidse IJshal zat er echter nog niet op. Na een kop warme chocolade fietste ik naar de Leidse binnenstad om de wekelijkse boodschappen te gaan kopen, waarna ik weer naar de Vondellaan fietste. Daar hadden we een vergadering over de de schaatslessen voor kinderen in de laatste schoolvakantie in de Ton Menken IJsbaan.


De nadruk lag in de vergadering op de Elfdorpentocht, de lokale uitvoering van een Mini-Elfstedentocht.

In de Bijbel moest het volk van Israël 40 jaar zwerven door de woestijn, voordat het gelouterd het Beloofde land mocht betreden.

In de 40 dagen Vastentijd mogen de kinderen zwerven over het niet gedweilde ijs en af en toe ploeteren door de sneeuw om het kruisje te verdienen. En zo past deze vergadering weer wonderwel bij deze Aswoensdag.

1 opmerking:

Rob zei

Weer een heel leuke aflevering, Bert. Groeten aan je vrouw!