dinsdag 1 augustus 2017

Een zeer natte juli


Volgens het KNMI, die alles altijd keurig bijhoudt, was juli zeer nat met wisselvallig weer. Waarbij vooral de enorme verschillen in neerslag in ons land opvielen.

Met landelijk gemiddeld 109 mm was juli een zeer natte maand. Normaal valt 78 mm. Er viel van tijd tot tijd regen, langduriger droge perioden ontbraken. De regen viel vaak uit buien, waardoor de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk verschilden. In het noordwesten viel plaatselijk niet meer dan circa 65 mm neerslag. In Eelde viel 176 mm, de grootste neerslagsom in juli op die plaats sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. In de omgeving van Groningen viel plaatselijk meer dan 200 mm, op het KNMI regenstation Onnen circa 225 mm.

Dat de buien in enorme pieken komen is trouwens wel kenmerkend voor de zomermaanden.

De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 17,9 graden wat gelijk is aan de normale waarde van de temperatuur in juli. Er waren echter grote verschillen: het zuiden van Nederland was duidelijk warmer dan het noorden. In het zuiden kwam de temperatuur plaatselijk op 14 dagen boven de 25 graden terwijl het noorden van Nederland slechts 4 á 5 van deze zomerse dagen telde.
Daar wij met onze fietsvakantie vanuit Vaals steeds zuidelijker gingen, troffen wij het dit jaar met het weer, ondanks dat we door het om de neerslag beruchte gebieden als de Ardennen en de Vogezen trokken. Ik ga niet vertellen, dat we geen regen hebben gehad. We hebben 3 keer te maken gehad met flinke hoosbuien, waarvan 2 met onweer en een ochtend, waarop we urenlang in de regen reden, maar het feit, dat we op maar 2 dagen onze regenbroek aangetrokken hebben, spreekt boekdelen.

Als er regen viel, dan was het meestal 's nachts als wij in onze tent lagen. En zo hoort het ook!

Geen opmerkingen: