donderdag 3 augustus 2017

Regelmaat

Al struinend op internet kwam ik het artikel "Hoe kom je als zelfsporter goed de zomer door?" van de hand van Robert Prins tegen. Dit zeer lezenswaardige interview met Lotto-Jumbo-trainer Jac Orie wil ik u niet onthouden.

Deze coach van onder andere Sven Kramer, die al jaren meedraait in we wereldtop, zegt een hoop in weinig woorden. Hij begint, en dat is niet voor niets, met de regelmaat: "Je allergrootste vriend als je jezelf wilt ontwikkelen als sporter is regelmaat. Regelmaat is eigenlijk alles. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig traint. Ik raad mensen aan om zeker drie tot vier maanden voor het seizoen begint, te beginnen met het opbouwen van hun conditie. Fiets- en skeelertrainingen werken hartstikke goed als voorbereiding op het schaatsseizoen, maar natuurlijk kan je ook andere sporten doen om je conditie te verbeteren.
Ook raad ik recreanten en zelfsporters aan om een hartslagmeter aan te schaffen. Wat je namelijk ziet, is dat men over het algemeen te hard wil trainen. Mensen denken vaak dat ze alleen maar goed getraind hebben als ze na een training totaal uitgeput op de bank ploffen. Dat is niet waar. Zoals ik net al zei, is regelmaat je allergrootste vriend als je je wilt ontwikkelen als sporter. Als je te hard traint, dan is het bijna niet op te brengen om er regelmaat in te houden. Je kan jezelf wel anderhalve maand helemaal de pestpokken trainen, maar als dat er vervolgens voor zorgt dat je daarna weken rust moet houden, heb je er niks aan. Ik raad mensen aan om hard tot pittig te trainen, maar niet over de grens te gaan. Het moet wel leuk blijven."

Voor degenen, die nog niet begonnen zijn met trainen voor het komende schaatsseizoen: begin er onmiddellijk mee en hou de regelmaat er in. Over 2 maanden schaatsen we weer in de Leidse IJshal. Ik hoop u daar zeer regelmatig tegen te komen!

Geen opmerkingen: