donderdag 10 augustus 2017

Sint-Margriet


Eén van de bekendste weerspreuken uit de volksweerkunde luidt: "Sint-Margriet, 6 weken regen of niet."
Sint-Margriet valt op 20 juli, de naamdag van Margaretha van Antiochië. Dit jaar was het een zeer natte dag in onze omgeving, dus tot begin september hoeven we niet te rekenen op mooi weer.

Dat dit zijn weerslag heeft op de temperatuur staat eveneens buiten kijf zoals blijkt uit deze 30 dagen anomalie.

Hierbij moet wel een kanttekening gemaakt worden: de verschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland waren in juli erg groot en dit patroon zette zich in de eerste decade van augustus voort.
Daar konden wij van profiteren tijdens de fietsvakantie door de Ardennen en de Vogezen. Deze gebieden staan niet bekend, dat zij in het bezit zijn van een mooi weer garantie, maar wij hadden dit jaar totaal niet te klagen over het weer. Natuurlijk ontkwamen we niet aan wat regen- en onweersbuien, maar gezien het neerslaggemiddelde op jaarbasis hadden we gewoon goed weer.

We hadden dan ook het geluk, dat hoe zuidelijker je ging, hoe droger het weer werd. Want het patroon, dat je in Nederland zag, speelde eigenlijk in heel West-Europa. En nu we het toch over patronen hebben: het weer heeft op een of andere manier de neiging zich te herhalen. Dezelfde weerpatronen zie je op een of andere wijze zichzelf herhalen.
Dit zie je goed terug in bovengenoemde 30 dagen anomalie. Ook al is het nog veel te vroeg, ik wil me bij deze al wagen aan een zeer voorlopige winterverwachting. Voor de komende winter ga ik uit van het patroon, dat je vanaf vorige zomer ziet. Het wordt een te warme winter, maar wel eentje met een wat kortere maar flink koude periode. Een winter zoals 1997 en 2012.
In 1997 leidde dit tot een Elfstedentocht, in 2012 voor degenen, die de Tocht der Tochten op eigen houtje deden.

Denk nu niet, dat ik hier al een Elfstedentocht aan ga kondigen. Daarvoor moet echt alles mee zitten. En daarnaast speelt nog een ander patroon mee: het verschil tussen Noord- en Zuid-Nederland, dat niet alleen in juli, maar eigenlijk al langer speelt.
Voordat je kunt denken aan een Elfstedentocht, moet je kunnen schaatsen op zowel de Rijn als op de Kagerplassen. Dit houdt in, dat je dan niet op de vorstgrens zit, maar stabiel winterweer hebt. En met grote verschillen tussen noord en zuid is er wel sprake van een grensgeval. Maar laten we eerst maar eens afwachten of het weerpatroon zich in de komende herfst ook vertoont.

Rond Sint-Margriet speelt die twijfel niet. De weersverwachting op 20 juli voor de komende 6 weken was volkomen duidelijk....

Geen opmerkingen: