vrijdag 31 augustus 2018

Warmste zomer in 300 jaar

De afgelopen 3 maanden beleefden we de warmste meteorologische zomer sinds het begin van de metingen in de 18e eeuw. Gemiddeld was het meer dan 2 graden te warm: 19 graden tegen gemiddeld 17 graden Celsius.
Het meest verrassende in het afgelopen jaar is de kou in de tweede helft van februari en in maart. Gek genoeg hadden we zowel in het koude voorjaar als tijdens de warmte vanaf april te maken met wind uit dezelfde hoek. Deze was door hogedrukgebieden boven Scandinaviƫ opvallend vaak oost tot noordoost.
Nu heeft het weer nogal eens de neiging om weerpatronen te herhalen. Wat dat aangaat wil ik een heel voorzichtige prognose voor de komende winter geven, die natuurlijk nog in nevelen gehuld is.
Ik verwacht een natte herfst. De Noordzee is recordwarm en zodra het boven land kouder is dan boven zee, laten de wolken makkelijk hun lading kwijt.
Maar gezien de voorliefde voor het weer om dit jaar de oosthoek en de noordoosthoek op te zoeken, verwacht ik komende winter in ieder geval een natuurijsperiode. Komt deze in januari, dan kunnen we een "ouderwetsche" winter beleven, maar komt deze periode vroeg of juist later, dan zullen we ons tevreden moeten stellen met winters zoals de afgelopen 2 jaar.
Dan gaan we gewoon weer genieten van onze Vogelplas. Pardon, van le Lac d'Oiseaux!

Geen opmerkingen: