donderdag 16 augustus 2018

El Cid

Deze week is het in Leiden de El Cid-week. De naam doet vermoeden, dat er een link is met de Spaande ridder El Cid, maar verder dan de naam is er geen schakel tussen de introductieweek voor nieuwe Leidse studenten en Rodrigo Diaz de Vivar, een ridder uit de 11e eeuw kom ik niet.
Zijn heldendaden zijn in boekvorm verschenen en deze zijn later ook verfilmd.
Voor zover mij bekend bestaan er vooralsnog geen plannen om de El Cid-week te verfilmen.
Deze week ben ik een paar keer langs plekken gekomen, waar El Cid zijn aanwezigheid toonde. Dinsdagochtend was een deel van het Rapenburg ter hoogte van "Augustinus" afgesloten voor alle verkeer. Als rechtgeaarde fietser reed ik rustig om de afzetting heen. Voor 10 uur zijn er nog niet zoveel studenten te bekennen.
Hoewel ik geen kijkje heb genomen in de Leidse IJshal vermoed ik, dat net als vorig jaar de kunstijsbaan weer als grootste slaapzaal van Leiden fungeerde.
Toen ik woensdag over de Vondellaan fietste zag ik dusdanig veel fietsen bij de voormalige Ton Menken IJsbaan staan, dat het niet anders kan dan dat deze fungeerde als slaapplek voor studenten.
Uit eigen ervaring weet ik trouwens, dat het niet meevalt om in slaap te vallen in zo'n grote ruimte.
In 1978 deed ik mee aan de protestfietstocht tegen de vervuiling van de Waddenzee. Tijdens mijn eerste fietsvakantie 40 jaar geleden reed ik op een opoefiets van Den Helder naar Esbjerg in Denemarken.
Eigenlijk val je pas echt in slaap als de laatste persoon  in zijn of haar slaapzak ligt en wordt je al wakker, als de eerste vroege vogel opstaat. Tussen de laatkomers en de ochtendmensen zitten niet zo heel veel uren....
Toen ik vanavond vanaf mijn werk naar huis fietste, stuitte ik bij "Corpus" op een soort mini-popfestival in het kader van El Cid. Ik heb het niet eens opgezocht, maar het viel niet mee om deze week El Cid te ontlopen.

Geen opmerkingen: