zaterdag 4 augustus 2018

Thyrax

Buiten is het 30 graden in de schaduw. maar de schaatssport staat volop in het middelpunt van de belangstelling. Normaal gesproken ben je daar als schaatsliefhebber blij mee, maar nu even niet. De aanleiding is dat hardnekkige geruchten een link leggen tussen Nederlandse schaatsers en schildklierhormoon thyrax.
Het is hetzelfde als bij het middel epo voor nierpatiënten, meldonium voor hartpatiënten en de pufjes voor astmapatiënten: een geneesmiddel wordt met doktersattest gebruikt om de sportprestaties te verbeteren van sporters, die niet aan die kwaal leiden. Sjoemeldoping!
Dat de hele schaatssport hiermee in het verdachtenbankje komt te zitten, vind ik een vervelende bijwerking van het slikken van schildkliermedicijnen door sporters, die dit niet nodig hebben.
Formeel kunnen deze dopingzondaars niet worden aangepakt. Het staat immers nog niet op de dopinglijst. Maar moreel is het natuurlijk zo laakbaar als wat.
Met terugwerkende kracht komen zo de prestaties van het het Nederlandse schaatsen in de afgelopen jaren zo in een kwade reuk te staan. Want hoe "schoon" zijn in dit licht de Olympische medailles van de laatste Olympische Spelen?
Ik hoop, dat er gauw duidelijkheid komt met namen en rugnummers, zodat de goeden niet onder de kwaden hoeven te lijden.

Geen opmerkingen: