maandag 20 augustus 2018

De Elfstedentocht van Maarten van der Weijden

Je kunt falen en toch de grootste sportprestatie neerzetten. Dat is hetgeen Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de afgelopen 3 dagen gedaan heeft. Heel Nederland leefde met hem mee, toen hij zaterdag aan de Elfstedentocht begon. Zwemmend wel te verstaan.
Naar aanleiding van deze Tocht der Tochten in augustus, sloot ik afgelopen zaterdag met Paul Crezee een weddenschap af. Het gaat om een pakketje speciaalbieren, waarbij ik er vanuit ga, dat voor mijn 70e verjaardag de Elfstedentocht wordt verreden, terwijl Paul het er op houdt, dat dit niet het geval zal zijn.
Vooralsnog moeten we het met de vloeibare vorm doen, waarbij Maarten van der Weijden tegen de grenzen van het menselijke kunnen is aangelopen. Vandaag  heeft hij ziek op moeten geven na 55 uur zwemmen.
Hij had op dat moment 163 van de 200 kilometer afgelegd. Daarmee heeft hij 2,5 miljoen euro bij elkaar gezwommen voor de kankerbestrijding.
Het verraderlijke is, dat het veel minder lijkt, dan het in werkelijkheid is. Zelf heb ik een paar keer meegedaan aan de 24 uur van "De Uithof". Dit watje stopte na 200 kilometer al.
De winnaars maakten de 24 uur vol en reden zo'n 500 kilometer. Omgerekend naar het zwemmen zou Maarten van der Weijden 1100 tot 1200 kilometer aan een stuk door geschaatst hebben: van Leiden naar het zuiden van Frankrijk! Je kunt ook zeggen: bijna 6 Elfstedentochten achter elkaar schaatsen!
De Elfstedentocht was te hoog gegrepen, maar Maarten van der Weijden heeft een bovenmenselijke prestatie geleverd. Wat mij betreft wordt hij de Sportman van het jaar!

Geen opmerkingen: