vrijdag 2 oktober 2020

Hakken en trekken

Het beeld dat mensen van pensionado's hebben is meestal dat van lekker luieren op Bounty-eilanden.

Mijn idee wijkt daar een tikkeltje vanaf.

Zodoende was mijn eerste rit als pensionado naar de Vondellaan, waar ik in de Leidse IJshal hielp met het prepareren van de ijsvloer voor de opening van het nieuwe schaatsseizoen komend weekeinde.
Net als dinsdag kreeg ik een bijl in handen gedrukt. Ik mocht de stalagmieten op de binnen- en buitenbaan te lijf gaan.

Aanvankelijk werkte ik met de kleine bijl, maar daar Henk Distelvelt dit werk pal langs de boarding moest doen, ruilden we van bijl. Op mijn kluunschaatsen, die ik voor dit werk had aangetrokken, hakte ik daarna met de grote bijl.

Heel traag schaatsend speurde ik de buitenbaan af naar stalagmieten. De doorzichtige waren het verraderlijkst. Deze zag je makkelijk over het hoofd, Daarna kon de Zamboni het ijs schaven en dweilen.
Na de theepauze had Ruud Vermeulen een ander klusje voor me. Met een trekker mocht ik de boarding droogmaken, zodat er minder kans was op het ontstaan van nieuwe stalagmieten. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans.

Daar ik in augustus in het bezit was gekomen van een trekkerrijbewijs, kon ik natuurlijk niet weigeren. Een paar minuten later stond ik met een trekker in mijn handen.

Ik klikte mijn ijzers onder mijn Langlaufschoenen, schaatste naar de binnenbaan en al schaatsend met de trekker op de boarding van de binnenbaan zwoegde ik langzaam voorwaarts. Het trekken was toch zwaarder dan ik had gedacht. Temeer daar het droogtrekken in 3 etappes moest gebeuren. Na de binnenboarding helemaal te hebben gedaan, had ik 1 zijde van de buitenboarding af, toen ik moest stoppen, omdat de Zamboni dat deel van de buitenbaan ging schaven en dweilen.
Ik vond het niet erg, want de 3 uur hakken en trekken hadden er wel ingehakt.

Om half 5 had ik afgesproken met Bas Warnink en Joep Kapiteijn. We zouden bij "Klein Duimpje" een paar biertje gaan happen. De fietstocht door de Bollenstreek was een mooie gelegenheid om de spieren los te trappen. Kortom, mijn eerste dag als pensionado was me uitstekend bevallen.

Geen opmerkingen: