woensdag 7 oktober 2020

"Je stopt niet met spelen omdat je ouder wordt. Je wordt oud omdat je stopt met spelen!"

Deze week hoorde ik een uitspraak, die in mijn ogen zeer raak is. Hij is van de Ierse toneelschrijver George Bernard Shaw en luidt: "Je stopt niet met spelen omdat je ouder wordt. Je wordt oud omdat je stopt met spelen!"

Nu is Shaw niet zomaar een schrijver. Hij is er eentje van de buitencategorie, doordat hij zowel de Nobelprijs voor de literatuur als een Oscar won. De enige andere, die dit kunstje flikte was Bob Dylan.

Toevalligerwijze was van Dylans hand ook "Forever young".

Ook de grootste Nederlandse kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt liet zich op dit vlak van haar beste kant zien.

Zelf bezondig ik me hier ook aan bij de schaatslessen voor kinderen. Het gaat er bij mij behoorlijk speels aan toe.

En niet alleen daar trouwens. Ook bij de "Krasse knarren", waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 70 jaar ligt, hanteer ik dezelfde werkwijze.
Vermoedelijk houdt dat speelse je inderdaad jong. Als je als 65-jarige nog als "Jongeman" wordt aangesproken, dan klopt de uitspraak van George Bernard Shaw dus als een bus.

Kennelijk zit het in het bloed, want mijn vader fietste op een gewone fiets als 88-jarige nog rustig een rondje Haarlemmermeer. De tijd zal het leren, of ik dat op die leeftijd ook nog kan.

Nog even terug naar de vrijdenker Shaw, die vooral bekend is geworden door het toneelstuk "Pygmalion", dat in 1938 is verfilmd.


De musical "My fair Lady" is gebaseerd op "Pygmalion" en is ook verfilmd.


Neem de wijze raad van George Bernard Shaw dus ter harte en haal het kind in uzelf naar boven!

Geen opmerkingen: