woensdag 28 oktober 2020

Terug naar Oegstgeest

In de stromende regen fietste ik vanmiddag om 4 uur naar de Vondellaan in het Morskwartier.

Je kunt de Leidse IJshal deze maand gerust mijn tweede huis noemen. Vanmiddag zou ik schaatsles gaan geven aan kinderen uit Oegstgeest. Erik van Kordelaar had dit geregeld. Hij was een van mijn eerste trainers bij de IJVL, dus hij kan wel een potje bij me breken.

Daarnaast zorgden Dick de Bles en Erik voor de doorbraak van de klapschaats. Dat ging niet zonder slag of stoot. Daarover is een film gemaakt onder de titel "Tien jaar wachten op applaus". Een gratis kijktip in deze gedeeltelijke lockdown met zeer nat weer.

Een van de bekendere boeken van Jan Wolkers is "Terug naar Oegstgeest". In zekere zin ging ik dat ook tijdens mijn vele ritjes van 3 kilometer naar de Leidse IJshal, want eeuwenlang behoorde het gebied waar het Morskwartier nu ligt, toe tot de gemeente Oegstgeest. Dit is te lezen in "Vier eeuwen schaatsen in Oegstgeest".

Dus zo gek was het niet, dat de Leidenaren Jaap de Gorter, John Val, Gerard van Tol en ondergetekende les aan zo 'n 65 Oegstgeester kinderen. Het was de eerste training van een serie van 13.

Het begin was nogal chaotisch. Veel kinderen begonnen met een rekje. Daardoor kun je niet goed inschatten, hoe ze kunnen schaatsen als ze van het rekje af zijn. Bij mij was dat na een kwartier al het geval. Eerlijk gezegd vind ik het nogal ondingen, daar de kinderen vaak na de afzet met hun andere schaats tegen het ijzer aan de onderzijde van het rekje aankomen.

Het niveauverschil bleek enorm. Sommige kinderen hadden al 3 rondjes gereden, terwijl anderen net aan een half rondje hadden afgelegd. Het geplande schema zou dus zo de prullenbak in kunnen, ware het niet, dat ik het volgende week zo kan gebruiken als ik weer terugga naar Oegstgeest.

Geen opmerkingen: